PolicyWatch

Mette Frederiksen tager hul på den svære del af regeringsforhandlinger

S går ikke efter at lave et regeringsgrundlag, men vil i stedet blive enige med røde partier om en ny retning.

Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali

Efter et par dages pause er regeringsforhandlingerne genoptaget lørdag formiddag.

"Vi har nu haft en lille uges tid, og vi har været igennem alle de store politikområder, så nu begynder vi at gå mere konkret til værks", siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

Forhandlingerne går nu ind i en ny fase, fortæller S-formanden, som lørdag forhandler med SF, Radikale og Enhedslisten en efter en. Alle partierne har peget på Mette Frederiksen som statsminister.

"Nu går vi væk fra temadiskussioner og så går vi - for at sige det direkte - til nogle svære spørgsmål."

Afviser regeringsgrundlag

Adspurgt om partierne er i gang med at lave et regeringsgrundlag, som tidligere regeringer har udformet under forhandlingerne om en ny regering, svarer Mette Frederiksen:

"Det er ikke et regeringsgrundlag, vi arbejder efter. Det er et papir, som gerne skal udmønte de snakke og drøftelser, vi har," siger hun.

"Vi har øvrigt ikke taget endelig stilling til, hvad det er for et papir, vi kommer til at lægge frem," siger Mette Frederiksen. 

Selv hvis det papir, som partierne bliver enige om under regeringsforhandlingerne, ikke bliver meget konkret, er ambitionen at de fire partier i rød blok, skal føre politik sammen.

Det siger formanden for SF, Pia Olsen Dyhr, inden SF går ind til forhandlinger.

"Det er jo det, den her politiske aftale handler om, nemlig at sætte en retning for en ny regering. Hvis Mette Frederiksen så vælger at føre noget af det med Venstre, så bliver det så bare ikke med SF's stemmer," siger Pia Olsen Dyhr. 

"Men ambitionen er da at føre politik os fire partier sammen," siger hun.

Lang vej endnu

Morten Østergaard, politisk leder for De Radikale, vil ikke kommentere, hvordan det foregår inde i lokalet, men han fortæller, at lørdagens første forhandlinger mest har beskæftiget sig med det økonomiske fundament. 

"Det skal jo være der, hvis vi skal have mulighed for at indfri de store forventninger, der er. Og der er et stykke vej," siger Morten Østergaard, efter at han kommer ud af forhandlingslokalet.

Morten Østergaard fortæller, at parterne endnu ikke er begyndt at sætte flueben ud for nogle af de områder, de forhandler om.

/ritzau/

Mette Frederiksen bakker op om Vestager som kommissionsformand

Folketinget ventes at få ny formand næste fredag 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier