PolicyWatch

Minister vil sikre nok praktikpladser til fremtidens faglærte

Der skal skabes flere praktikpladser, så der er nok faglærte til virksomhederne, der efterspørger arbejdskraft. Det mener undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S). | Foto: NIels Ahlmann Olesen//

Danske virksomheder skal oprette nok praktikpladser for at sikre mere faglært arbejdskraft, som virksomhederne efterspørger.

Det mener undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), der vil sætte lys på praktikpladserne i hele ministerperioden:

"Det vigtigste for mig er, at vi får tilvejebragt det antal praktikpladser, der er nødvendigt for at uddanne fremtidens faglærte. Praktikpladser er en helt central problemstilling, som jeg kommer til at have fokus på i hele min ministertid," skriver Pernille Rosenkrantz-Theil i et svar til Folketingets børne- og undervisningsudvalg.

Svaret kommer i kølvandet af en krasbørstig reaktion fra Dansk Byggeri, der mener, at "hetzen mod bygge- og anlægsbranchen stoppe"

Dansk byggeri sendte en pressemeddelelse ud for en måned siden med overskrivet "Nu må hetzen mod bygge- og anlægsbranchen stoppe."

Pressemeddelelsen kom som en reaktion på, at Pernille Rosenkrantz-Theil havde udtalt til fagbladet 3F, at virksomheder skulle være bedre til at optage lærlinge, før de råber på mere arbejdskraft.

"Det er bekymrende, at vi i det politiske system skal lægge øre til, at virksomhederne råber på faglært arbejdskraft og vil have alle mulige reformer, når de ikke selv vil gå den ekstra mil, der skal til. De gør ikke nok for at sikre, at der er praktikpladser nok til alle de unge mennesker på erhvervsskolerne, og at de selv har faglært arbejdskraft nok til fremtiden," sagde Pernille Rosenkrantz-Theil til fagbladet i starten af juli.

Dansk Byggeri var "rystet"

Det faldt ikke i god jord hos Dansk Byggeri.

"Jeg er rystet over, at en nyvalgt minister går ud og beskylder store toneangivende virksomheder for at snyde på vægten og sno sig uden om deres uddannelsesansvar. Det hører ingen steder hjemme, og jeg vil meget gerne invitere ministeren til et møde efter sommerferien, hvor vi får mulighed for at fremlægge fakta og drøfte den indsats, som bygge- og anlægsvirksomhederne gør for at uddanne fremtidens tømrere, murere og malere," lød det i den forbindelse fra Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri.

De krasbørstige udmeldinger har nu fået Pernille Rosenkrantz-Theil til at invitere Dansk Byggeri til en samtale om praktikpladser, oplyser ministeren i svaret til børne- og undervisningsudvalget.

"Jeg har inviteret Dansk Byggeri til et møde, hvor jeg ser frem til at drøfte praktikpladssituationen i byggebranchen. Her vil jeg fortsat fremføre mit politiske synspunkt om, at arbejdsgiverne selv har ansvaret for at få uddannet den arbejdskraft, som de har behov for. Og det indebærer oprettelse af flere praktikpladser," skriver Pernille Rosenkrantz-Theil og understreger, at hun i artiklen hos Fagbladet 3F havde udtalt sig ud fra 3F-tal om, at store entreprenørvirksomheder ikke tog nok lærlinge:

"Min hovedpointe i artiklen er, at alle virksomheder – og særligt de store – har et stort ansvar for at sikre deres fremtidige arbejdskraft ved at oprette praktikpladser til elever på erhvervsuddannelser. Det ansvar skal virksomhederne huske og vedkende sig, når erhvervslivet efterspørger politiske tiltag, der skal sikre dem mere arbejdskraft," skriver ministeren til udvalget.

Mere fra PolicyWatch

Midtjylland åbner hospitaler for at fastholde spin-outs

Region Midtjylland inviterer life science-virksomheder ind på regionens hospitaler for at afprøve produkter og ideer i en tidlig fase. Det sker især for at fastholde de mange spin-outs fra Aarhus Universitet, som ellers ofte etablerer sig uden for regionen.

Kollerup om konkurrencerapport: "Alarmerende læsning"

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har selv bestilt den rapport om konkurrencen i banksektoren, som han nu kalder alarmerende læsning. Hvad der skal ske på området, har han ikke umiddelbart noget svar på, oplyser han i et skriftligt svar.

Finansforbundet afviser kritik af høje lønninger i bankverdenen

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen påpeger i ny rapport, at bankbranchen er i top, hvad angår andelen af lønnen, der ikke kan forklares med uddannelse eller erfaring. Det kan være indikation på ineffektiv konkurrence, mener styrelsen. Finansforbundet er uenig i påstanden.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier