Parterne står fortsat langt fra hinanden efter møde om tidligere pension

Fagbevægelsen fastholder, at der er behov for tidligere pensionsalder for nedslidte, arbejdsgiverne er fortsat imod, og Socialdemokratiet er ikke kommet nærmere et svar på, hvordan en ordning for nedslidte skal skrues sammen. Det er status efter et møde mellem parterne torsdag.
Lizette Risgaard fra Fagbevægelsens Hovedorganisation holder doorstep efter møde om værdig tilbagetrækning i Statsministeriet, torsdag den 8. august 2019. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lizette Risgaard fra Fagbevægelsens Hovedorganisation holder doorstep efter møde om værdig tilbagetrækning i Statsministeriet, torsdag den 8. august 2019. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Statsminister Mette Frederiksens (S) kan få svært ved at overbevise arbejdsgiverne om, at de skal være med til at indfri Socialdemokratiets valgløfte: En ret til tidligere tilbagetrækning.

Det blev igen slået fast, da Mette Frederiksen torsdag mødte Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

DA-direktør Jacob Holbraad fastholder, at han er modstander af regeringens tanker.

"En tidlig tilbagetrækning er ikke noget, som vi er positive overfor. Vi er hele tiden optaget af at skaffe mere arbejdskraft. Det er der ikke noget, der har ændret sig ved," siger han.

DA frygter, at regeringens reform vil få negative konsekvenser for samfundets vækst og arbejdsudbud. Regeringen vil lade folk, der har arbejdet i "mindst 40 år", trække sig tilbage nogle år før pensionsalderen. 

DA frygter, at en ret til pension efter omkring 40 år vil betyde, at nogle raske får mulighed for at lade sig pensionere tidligere. Det kan ifølge arbejdsgiverne blive dyrt for virksomhederne i en situation, hvor der mangler arbejdskraft.

Ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S), som også deltog på mødet, vil det dog tage tid, før regeringen kan melde mere konkret ud om, hvem der skal være omfattet af ordningen.

"Vi har ikke nogen deadline for vores arbejde," sagde Hummelgaard Thomsen på vej ind til mødet.

Dermed var der heller ikke meget nyt at fortælle for arbejdsgiverne efter mødet. På spørgsmålet om, hvorvidt der var kommet noget som helst på bordet, som var spiseligt for arbejdsgiverne, sagde Jacob Holbraad:

"Der er vi slet ikke endnu. Vi havde en fin drøftelse af Socialdemokratiets forslag om en ret til tidlig pension, som de fremlagde for et halvt års tid siden. Men vores holdning har ikke ændret sig hen over foråret og sommeren."

"Vi er optaget af at sikre, at arbejdsgiverne har tilstrækkelig kvalificeret arbejdskraft, som de kan rekruttere. Så forslag, der sender gode, raske, rørige personer ud af arbejdsmarkedet, er ikke noget, vi ser for os," siger Jacob Holbraad.

Mette Frederiksen har til gengæld opbakning fra Lizette Risgaard fra Fagbevægelsens Hovedorganisation. Risgaard mener, at det er nødvendigt med en ny pensionsaftale.

"Det er ikke nogen hemmelighed, at vi er et stykke fra hinanden, fordi arbejdsgiverne har en anden opfattelse af, om der er et problem. Det mener vi, der er, og vi vil gerne være med til en løsning," siger Lizette Risgaard.

Hun afviser ikke, at der eksempelvis kan åbnes for udenlandsk arbejdskraft, hvis det kan overbevise arbejdsgiverne om at gå med i en aftale.

"I det forståelsespapir, som regeringen har indgået med partierne i rød blok, står der, at i det omfang arbejdskraft forlader arbejdsmarkedet, så skal der anden arbejdskraft ind. Det synes jeg klart, er noget af det, vi skal tale om," siger Lizette Risgaard.

De Radikale siger dog nej til S-forslaget. Dansk Folkeparti vil først tage stilling, når regeringen fremlægger en konkret model. Dermed er der i øjeblikket et flertal imod S-forslaget.

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også