PolicyWatch

Radikale vil have flyafgift på regeringens første finanslov

Enhedslisten og SF er også positivt indstillede over for forslag om en "forureningsafgift" på fly.

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Når den socialdemokratiske regering inden længe skal indlede forhandlinger om sin første finanslov, vil Radikale Venstre tage et stærkt ønske om en flyafgift med ind til bordet. 

Det skriver Politiken onsdag.

"Flytransporten er en af de områder, der vokser helt vildt i øjeblikket, og hvor man ingen klimasvar har. Derfor synes vi, at det vil være retfærdigt at lægge en afgift på flyene og bruge pengene på at lave nogle nye grønne brændstoffer," siger Ida Auken, klimaordfører i De Radikale. 

Konkret foreslår partiet at indføre en afgift, der afhænger af, hvor meget CO2 et fly udleder.

For hvert ton udledt CO2 skal flyselskabet betale 250 kroner i afgift, og det skal gælde alle fly, der letter fra Danmark. 

Ud over at det vil give penge i kassen, vil det også opfordre selskaberne til at tænke mere klimavenligt. 

De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, fortæller til Politiken, at tiltaget skal belønne de flyselskaber, der går forrest i den grønne omstilling, og giver dem en konkurrencefordel.

Ifølge Ida Auken vil en flyafgift ligge højt på listen over krav i de kommende finanslovsforhandlinger. Hun tøver dog med at bruge ordet "ultimativt". 

"Klima er en af vores hovedmærkesager, og det er klart, at de ting, vi tager med på bordet, mener vi alvorligt, så en flyafgift er et tungtvejende krav fra os," siger hun.

Umiddelbart bakker SF-formand Pia Olsen Dyhr op om det radikale ønske.

"Det synes jeg lyder rigtig positivt. Vi skal gøre mere for at nedbringe flybranchens klimabelastning. Den konkrete model må vi så diskutere, så den virker efter hensigten og ikke er socialt skæv," siger hun til Politiken.

Enhedslisten vil også gerne diskutere flyafgifter med finansministeren.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra finansminister Nicolai Wammen (S), men finansordfører i Socialdemokratiet Christian Rabjerg Madsen roser De Radikale for at komme med forslag til finansieringskilder.

"Det ser vi frem til at drøfte med De Radikale. Det er velkendt, at vi har nogle bekymringer i forhold til flyafgifter, og dem har vi stadigvæk," siger han til Politiken.

/ritzau/

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier