Finansministeriet undervurderer indtægterne - 413 milliarder på ti år

Finansministeriets regnemaskiner har de seneste ti år samlet regnet forkert - og undervurderet statens finanser - med 413 mia. kr.
Foto: Mads Claus Rasmussen//
Foto: Mads Claus Rasmussen//
AF RITZAU FINANS

Finansministeriets regnemaskiner har de seneste ti år samlet regnet forkert - og undervurderet statens finanser - med 413 mia. kr., når man sammenligner de oprindelige budgetforventninger med det realiserede.

Det fortæller Danmarks Radio onsdag.

Senest har regerings Økonomiske Redegørelse ændret en prognose fra et underskud på statens husholdningsregning i 2019 på 2 mia. kr. til et plus på 44 mia. dollar. Forklaringen i år er først og fremmest en opjustering af de ventede indtægter fra pensionsafkastskatten på 43,5 mia. kr.

De seneste ti år har Finansministeriet i det oprindelige budget skudt skævt og hver gang været mere negativ end det endelige resultat, viser en gennemgang fra Dansk Byggeri.

"Uanset regeringsfarven er det en fast tilbagevendende praksis, at regeringsprognoserne for de offentlige finanser er for pessimistiske. I løbet af 2019 er bundlinjen for i år løftet og har ganske opsigtsvækkende skiftet fortegn fra minus til plus," siger Bo Sandberg, der er cheføkonom i Dansk Byggeri til Danmarks Radio.

Det er de lave renter, som betyder, at Finansministeriet nu gennem ti år har regnet skævt. De lave renter løfter nemlig afkastet på danskernes pensionsinvesteringer på 3000 mia. kr.

"I mange af årene har man regnet med, at renterne ville stige. Men i stedet er de faldet yderligere. Og det har altså taget samtlige økonomer på sengen herunder dem, der arbejder i Finansministeriet," analyserer Mads Lundby Hansen, cheføkonom i den borgerlige tænketank, Cepos.

De ekstra midler har samtidig styrket statens finanser, hvor statens gæld nu er faldet til 427 mia. kr. eller 19 pct. af det danske BNP.

Wammen ser sorte skyer trods pæn økonomisk vækst

Høj beskæftigelse øger råderum med fem milliarder

Medie: Wammens kasseeftersyn viser hul på 3,5 milliarder 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også