PolicyWatch

Regeringen kan ikke forhindre to digitale postkasser

Kammeradvokaten har punkteret regeringens planer om at ændre udbuddet af digital post fra det offentlige.

Det bliver ikke muligt for S-regeringen at forhindre, at borgere potentielt skal bruge to forskellige postkasser til digital post fra henholdsvis private og offentlige aktører. Det skriver Altinget.

Det har Kammeradvokaten, der er statens primære advokat, fastslået efter at have undersøgt mulighederne for at genåbne udbuddet. 

"Socialdemokratiet har været bekymrede for en situation, hvor borgerne i fremtiden skal orientere sig i to postkasser," skriver finansminister Nicolai Wammen (S) i et skriftligt svar til Altinget. 

"Derfor har jeg også bedt om en juridisk vurdering fra Kammeradvokaten af, om det er muligt at tilrettelægge udbuddet sådan, at det kan sikres, at borgerne modtager post fra både det offentlige og det private i samme postkasse." 

"Og svaret har desværre været, at det ikke er muligt. Det ærgrer mig selvsagt," skriver finansministeren. 

Han skriver desuden, at aktstykket til udbuddet er videregivet til Folketingets Finansudvalg.

Dermed er forløbet om udbuddet af digital post nu tilbage til udgangspunktet før sommerferien. Her blev det ændret til et såkaldt udbud med forhandling.

Efter Kammeradvokatens afgørelse kan det derfor stadig blive en realitet, at danskerne fra 2021 skal bruge to forskellige digitale postkasser, hvis virksomheden Netcompany vinder udbuddet.

Netcompany har givet konkurrence til e-Boks, der igennem længere tid har stået for leveringen af den digitale post. 

Nicolai Wammen er dog fortsat fortrøstningsfuld i forhold til at gøre det "så let som overhovedet muligt at tilgå den digitale post – og meget gerne det hele samme sted".

Han skriver i sit svar til Altinget, at udbuddet er udarbejdet på en sådan måde, at offentlig digital post kan vises samme sted som privat digital post, uanset hvem der vinder udbuddet. 

Dansk Folkeparti er ligesom Socialdemokratiet modstander af flere digitale postkasser.

Ældreordfører Karina Adsbøl ærgrer sig derfor over afgørelsen fra Kammeradvokaten.

"Det er problematisk for både vores ældre medborgere og også vores unge medborgere, der skal agere på nettet i digitale postkasser."

"Jo flere postkasser, der kommer, desto mere besværligt bliver det for dem," siger hun. 

Hun håber, at der kan findes en løsning i borgernes interesse, uanset hvem der vinder udbuddet. 

/ritzau/

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier