Bagmænd fik milliardrabat af Skattestyrelsen i forlig om udbytteskandalen

Skattestyrelsen har ladet bagmænd trække milliardudgifter til formodet svindel fra i tilbagebetalingen af over 4,1 mia. kr., som de trak ud af statskassen. Det skriver Politiken.
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
AF POLITIKEN VIDEREFORMIDLET AF RITZAU

Da daværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) 29. maj, helt usædvanligt midt under valgkampen til Folketinget, indkaldte til pressemøde, kunne han fortælle om et gennembrud i sagen om påstået svindel med udbytteskat, som kostede den danske statskasse mindst 12,7 mia. kr. Et forlig, indgået i New York dagen før, ville skaffe 1,6 mia. kr. tilbage i statskassen. Det var over halvdelen af de "cirka 2,9 mia. kr.", som modparterne i forliget uberettiget havde fået udbetalt af Skat, sagde ministeren dengang.

Hverken offentligheden eller Folketinget fik dog at vide, at det i forliget fremgår, at hovedmændene har trukket ikke 2,9 mia. kr., men mindst 4,1 mia. kr. ud af Danmark under udbytteskandalen fra 2012 til 2015. Set i det lys er det kun lidt over en tredjedel af det samlede beløb, der med forliget leveres tilbage i statskassen.

Det viser den 51 sider lange og hemmeligstemplede forligsaftale, som Politiken sammen med TV 2, Süddeutsche Zeitung og det belgiske magasin Knack har fået adgang til.

Ud over de 4,1 mia. kr., som aldrig blev nævnt, hørte offentligheden heller ikke, at de stenrige bagmænd fik lov at fratrække de udgifter, de har haft i forbindelse med at snyde Skat. Blandt andet omkostningerne til rådgivning i at udfærdige anmodninger om refusion af udbytteskat – altså præcis det trick, der var så udspekuleret, at det tog flere år for de danske skattemyndigheder at indse.

Oplysningerne strider direkte imod, hvad eksempelvis Skattestyrelsens fagdirektør Steen Bechmann Jacobsen sagde på pressemødet med ministeren, hvor direktøren sagde:

"Der er altså ikke givet noget form for rabat eller lignende i forbindelse med det her forlig".

Ifølge juraprofessor Eva Smith er det "i høj grad stødende for retsfølelsen", at bagmændene har fået lov at trække udgifterne fra, siger hun til Politiken

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Politiken.)

Tysk bank får trecifret millionbøde for medvirken i sag om udbytteskat Medie: Finanshus erkender forkert udstedelse af skatteblanketter i udbyttesag Skat gav frikort til rige arabiske oliefonde ved en fejl 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også