PolicyWatch

Rød blok går til angreb på "forældede" afgifter

Står det til SF, skal man afgiftsbelægge fødevarer, så det afspejler den reelle klimabelastning og fjerne afgifter, som ikke længere stemmer overens med virkeligheden. Forslaget møder opbakning fra regeringens støttepartier.

Foto: Stine Bidstrup/IND

Den omstridte lov om chokoladeafgiften rammer plantebaseret kakaodrik 76 gange hårdere end kakaomælk. Det er for dårligt, lyder det fra SF's skatteordfører Carl Valentin. Han vil fjerne forældede afgifter, skriver Børsen.

"På venstrefløjen elsker vi skatter og afgifter – og det er der masser af gode grunde til – men vi skal ikke forfalde til at kunne lide skatter og afgifter, bare fordi de er skatter og afgifter. Jeg synes, det er vigtigt, at venstrefløjen bliver mindre berøringsangst over for at lægge vores afgiftssystem om," siger Carl Valentin til Børsen.

Når det gælder chokoladeafgift, betaler kakaomælk 0,34 kr. pr. liter i afgift. Men den fritagelse gælder ikke plantebaserede kakaodrikke, som skal betale 25,97 kr. pr. liter i afgift. SF's forslag kommer efter, at plantedriksproducenten House of Mölk har udtalt, at man vil undlade at sætte kakaodrikken på det danske marked, hvis chokoladeafgiftsloven vil ramme produktet så hårdt.

Forslaget fra SF får opbakning fra Alternativet og Enhedslisten. Skatteminister Morten Bødskov (S) har ikke ønsket at medvirke i et interview, men afviser i et skriftligt svar, at der er planer om "at omkalfatre afgiftssystemet," skriver Børsen.

Venstre kalder minister i samråd om bredbåndspuljen

Landbrug & Fødevarer laver sit eget klimaråd 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier