L&F-Formand kritiserer arveudspil: Politikerne har ikke forstået landbrugets udfordringer

Det skal være muligt at afdrage arveafgiften over 30 år med tre pct. i rente, lyder det i regerings finanslovsudspil. Men det løser ikke de økonomiske udfordringerne ved generationsskifte. Samtidig er renten for høj, mener Martin Merrild.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild, har nok rystet et par gange eller tre på hovedet og sukket dybt over regeringens planer om at ændre bestemmelserne i loven om arvegiften. For han er af den overbevisning, at ændringerne ikke kommer til at løse landbrugets udfordringer med generationsskifte.

Det fortæller Martin Merrild til Effektivt Landbrug.

Politikerne har forslået, at det bliver muligt at afdrage arveafgiften over 30 år til en rente på tre procent. Det forslag, mener formanden, er et udtryk for, at politikerne ikke har forstået, hvilke udfordringer de unge landmænd har, når de taler om, at det ikke er et problem, når der kan lånes penge på den måde.

"Hvis nu en ung landmand skal overtage en bedrift, kan det være, a t han skylder 20 mio. kr., og kommer han så til at skylde 1,5 mio. kr. i skatter og afgifter, så vil banken jo se på hans finansielle situation som helhed og ikke kun se på de 20 mio. kr. og lave låneudmåling ud fra det," siger han til mediet og giver også udtryk for, at han ikke er sikker på, at de folkevalgte, hvordan likviditeten sikres hos en landmand.

Martin Merrild så også gerne, at renten blev lavere end 3 pct. Den er ifølge ham for høj, når renten ellers ligger på nul, og staten giver negative renter i Nationalbanken. For at løse udfordringerne i det nuværende lovforslag ser han ifølge Effektiv Landbrug en særlov for landbruget som en mulighed.

Mulig brexitaftale skaber glæde hos L&F

Landbrug & Fødevarer laver sit eget klimaråd

Regnefejl frustrerer LF-formand 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også