Mogens Jensen ser positivt på omstridt DNA-teknologi

Inden længe kan den omdiskuterede Crispr-teknologi blive en central del af dansk landbrug. I hvert fald er Fødevareminister Mogens Jensen (S) på det hold, der bakker op om crispr.
"Jeg er personligt positiv over for at bruge teknologien, men regeringen har endnu ikke taget stilling til det. Det skal vi selvfølgelig gøre og på et oplyst grundlag, så befolkningen også ved, hvad det går ud på," siger han til AgriWatch.
Crispr-teknologien er af en række forskere blevet fremhævet som et effektivt middel, der kan klippe i gener fra alle tænkelige organismer som eksempelvis planters gener og dermed give dem nye egenskaber.
Mange er dog skeptiske, fordi Crispr læner sig tæt op ad GMO, der i modsætning til crispr importerer gener fra andre organismer.
"Det kendetegnende ved Crispr i forhold til traditionel GMO, som mange er nervøse for, er, at du med Crispr ikke kan se, at det har været genmanipuleret. Danmark er førende inden for teknologien, så det vil være godt for at bruge det, men jeg understreger, at det har regeringen ikke taget stilling til endnu," siger Mogens Jensen.
Anbefalet af Etisk Råd
Ifølge forskere kan den nye genteknologi ikke kun gøre planter mere modstandsdygtige over for ekstremt vejr, sygdomme og insektangreb, men også sikre en større fødevareproduktion i en tid med knappe ressourcer og en voksende befolkning.
I foråret anbefalede 15 ud af 16 medlemmer af Etisk Råd at anvende genteknologien, og tidligere på måneden var Økologisk Landsforening, som tager fuldstændig afstand fra traditionel GMO, ude at åbne op for brugen af crispr.
For organisationen er det dog afgørende, at der bliver skelnet mellem de forskellige former for genmanipulering, som crispr kan bruges til.
"Det mange forskere i planteforædling drømmer om og det, der skrives om, når talen falder på Crispr, det er at gå skridtet videre, dvs. at styre reparationen eller indsætte dna. Men bruger man Crispr i den proces, så er der ikke tvivl om, at der selvfølgelig er tale om en forædlingsmetode, der skal reguleres som GMO, og som ikke kan anvendes i økologi," sagde fødevare- og landbrugspolitisk chef i ØL Sybille Kyed onsdag til Okologisk.nu.
Denne artikel er leveret af PolicyWatchs søstersite, AgriWatch.