Brændstofsag får konsekvenser: Regeringen vil oprette sanktionsenhed i EU

Udenrigsminister Jeppe Kofod vil styrke håndhævelsen af sanktioner.
"Jeg vil tage initiativ til, at den nye Kommission og den nye udenrigskommissær kommer til at etablere en egentlig enhed i EU, der kan følge op på de sanktioner, vi vedtager i fællesskab," siger udenrigsministeren til DR. | Foto: Jens Dresling
"Jeg vil tage initiativ til, at den nye Kommission og den nye udenrigskommissær kommer til at etablere en egentlig enhed i EU, der kan følge op på de sanktioner, vi vedtager i fællesskab," siger udenrigsministeren til DR. | Foto: Jens Dresling
VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF DR

Regeringen vil have oprettet en ny enhed i EU, der skal holde øje med, om sanktioner bliver overholdt. Enheden skal også sørge for, at der bliver reageret med det samme, når der opstår mistanke om sanktionsbrud.

Sådan lyder det fra udenrigsmister Jeppe Kofod (S), efter DR har afdækket sagen om den fynske virksomhed Dan-Bunkering, der er sigtet for i strid med EU’s sanktioner have leveret jetbrændstof brugt i Syrien.

"Jeg vil tage initiativ til, at den nye Kommission og den nye udenrigskommissær kommer til at etablere en egentlig enhed i EU, der kan følge op på de sanktioner, vi vedtager i fællesskab," siger han til DR.

Konkret foreslår regeringen at etablere en enhed i EU’s udenrigstjeneste, der skal sikre, at oplysninger om mulige sanktionsbrud hurtigt bliver udvekslet mellem medlemslandene, og at de nationale myndigheder straks følger op på sagerne.

I sagen om Dan-Bunkering har DR afdækket, at både Danmark og EU modtog oplysninger om, at der skete leverancer af jetbrændstof til Syrien fra EU-lande i strid med EU’s sanktioner. Men hverken Danmark eller EU fik undersøgt sagen eller delt oplysninger med hinanden.

"Det vi kan se af Dan-Bunkering-sagen er, at når der er mistanke om sanktionsbrud, så skal der handles prompte. Det er alvorligt, når der er mistanke om brud på et sanktionsregime, der handler om, der ikke skal leveres brændstof til fly, der bomber i Syrien. Derfor skal der være troværdighed, når vi i Europa vedtager sanktioner. De skal det ikke bare vedtages på papiret – det skal også håndhæves," siger Jeppe Kofod.

Spørgsmål: Er det ikke svært for dig som udenrigsminister at komme ned til EU og sige – ’nu skal jeg fortælle, hvordan I skal gøre i forhold til de her sanktioner’ – når vi ikke har haft styr på vores egen baghave?

"Der er to spor. Et er danske myndigheder, hvor regeringen har taget initiativ til, at de sikrer sig, at de koordinerer bedre og selvfølgelig informerer – det skal man gøre. Men det er også vigtigt, at EU-Kommissionen bliver styrket med en særlig enhed i udenrigstjenesten, så vi ikke ender i en situation, som vi har set i den her sag," siger han.

Hos oppositionspartiet Venstre bakker man op om regeringens forslag om en ny sanktionsenhed i EU.

"Det er jeg meget positiv over for. Vi har set, at der desværre er nogen, der ønsker at komme uden om sanktionerne. Derfor skal vi selvfølgelig fremover have et redskab til at sikre, at det ikke kan lade sig gøre for virksomheder at bryde dem," siger partiets udenrigsordfører Michael Aarestrup Jensen.

Professor Henrik Larsen fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet ser regeringens forslag som et nybrud.

"Det er interessant, at Danmark fremsætter et konkret forslag til styrkelse af EU’s udenrigs- og sikkerhedspolitik, som Danmark i mange år har sagt, man ønskede at styrke, men hvor man måske ikke har set nogen konkrete forslag. Og det viser også noget om regeringens prioriterer i forhold til EU," siger han.

Han vurderer, der er en rimelig chance for, at idéen om en ny sanktionsenhed bliver til virkelighed.

"Man laver et forslag, som passer næsten perfekt med dannelsen af en ny Kommission, hvor der i forvejen bliver lavet en hel del om. Det styrker det. Det der taler imod er, at der kan være nogle lande, der er lunke i forhold i til sanktionsoverholdelse. Men jeg vil samtidig tro, det er et mindretal. Så sandsynligheden taler nok mest for, at det bliver gennemført," siger Henrik Larsen.

Udenrigsminister Jeppe Kofod oplyser, at arbejdet for at få etableret enheden går i gang, når den nye EU-Kommission og EU’s nye udenrigschef er trukket i arbejdstøjet. Efter tidsplanen skal den nye Kommission være på plads i slutningen af året.

Virksomhed Dan-Bunkering, som altså er sigtet for at have leveret jetbrændstof brugt i Syrien, afviser brud på EU’s sanktioner.

Medier: EU kan være tæt på at godkende udsættelse af brexit

Lektor om muligt nyvalg: Timingen er god for Boris Johnson 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også