PolicyWatch

Erhvervsministeriet laver mærkning til data-dukse

En ny mærkningsordning skal hjælpe forbrugere til at vælge firmaer, der behandler data ansvarligt.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Til næste år vil forbrugere kunne skele til et nyt mærke, der vil fortælle dem, om de selskaber, de handler hos og bruger, behandler kundedata og it-sikkerhed ansvarligt.

Det oplyser Erhvervsministeriet.

"Vi lever i en digital tidsalder, hvor ansvarlig omgang med data er en utrolig vigtig dagsorden, fordi vi hele tiden sætter digitale spor og afgiver mange former for data." 

"Derfor er det vigtigt, at forbrugerne kan føle sig trygge ved den måde, virksomheder behandler deres personlige data på," skriver erhvervsminister Simon Kollerup (S) i en meddelelse.

Mærkningsordningen har fået 18 millioner kroner fra Industriens Fond og bliver lavet i samarbejde med erhvervsinteresseorganisationerne Dansk Erhverv, Dansk Industri og SMVdanmark.

Eksperter har længe anbefalet en samlet mærkningsordning og ifølge Erhvervsministeriet viser undersøgelser, at over 80 procent af de adspurgte forbrugere vil undgå at handle steder, hvor de ikke har tillid til, at deres data blive behandlet ansvarligt.

"Tanken med den kommende mærkningsordning er at gøre det nemmere for forbrugerne at vælge virksomheder, som opfører sig ansvarligt, når det gælder dataetik." 

"Samtidigt vil mærket gøre det mere attraktivt for virksomhederne at styrke deres indsats i forhold til it-sikkerhed og dataansvarlighed," skriver Simon Kollerup.

Forbrugerrådet Tænk støtter ifølge meddelelsen op om mærkningsordningen og skal sidde med i ledelsen i ordningen.

"Beskyttelse af forbrugernes privatliv har i disse år Forbrugerrådet Tænks højeste prioritet og derfor er vi glade for at være blevet inviteret med i arbejdet fremover." 

"Vores mål med mærket er at få forbedret sikkerheden, skabe gennemsigtighed og øge trygheden for den enkelte," skriver vicedirektør i Tænk Mette Raun Fjordside.

Snart træder krav om ekstra sikkerhed ved nethandel i kraft

Rigsrevisionen kritiserer it-sikkerhed hos sundhedsmyndighed 

Mere fra PolicyWatch

Heunicke forventes at deltage i EU-rådsmøde om medicinsk udstyr

Efter bekymringer fra læger og producenter af medicinsk udstyr, der frygter, at der kan komme mangel på udstyr, ser det nu ud til, at fungerende sundhedsminister Magnus Heunicke vil deltage ved fredagens EU-rådsmøde om implementeringen af Medical Device Regulation, MDR.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier