Politikere spænder ben for klimamål

De politiske partier sætter for mange restriktioner i forhold til at nå 70-procentsmålet, siger flere økonomiprofessorer til Politiken.
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
AF POLITIKEN

Hele Folketinget undtagen Nye Borgerlige er enige om, at Danmarks udslip af drivhusgasser i 2030 skal være reduceret med 70 procent i forhold til 1990, som er FN's basisår. Alligevel har flere partier stillet en stribe krav til den grønne omstilling, der gør det markant sværere og dyrere at nå målet, skriver Politiken søndag.

"Hvis man lægger alle restriktionerne sammen, svarer det til, at målet om en reduktion på 70 procent er ren staffage," siger økonomiprofessor Hans Jørgen Whitta-Jacobsen fra Københavns Universitet, der er tidligere overvismand i Det Økonomiske Råd, til avisen.

Målet på de 70 procents reduktion er så ambitiøst, at regeringen endnu ikke har en plan for, hvordan det skal ske. Statsminister Mette Frederiksen (S) har løbende sagt, at omstillingen ikke må ramme socialt skævt. I et interview med Børsen denne måned har hun tilføjet, at omstillingen heller ikke må ske på bekostning af det samlede antal arbejdspladser i Danmark eller konkurrenceevnen.

I oppositionen har V-formand Jakob Ellemann-Jensen gjort det klart, at omstillingen hverken må koste velstand, vækst, arbejdspladser eller føre til brandbeskatning. Han har også luftet en bekymring for den enkelte borgers frihed. Om det skal skrives ind i en klimalov, har han ikke gjort op. Men han vil have en diskussion om værktøjerne under forhandlingerne.

På Aarhus Universitet siger økonomiprofessor og tidligere overvismand Torben M. Andersen, at "jo flere betingelser der er, jo sværere bliver det at nå målet". Også han fremhæver, at der nu engang er en regning, som nogen skal betale.

"Det er og bliver en drøm, hvis man tror, at opnåelse af klimamålet ikke på sigt koster velstand som følge af store og nødvendige omstillinger," siger Torben M. Andersen, der tilføjer, at omstillingen risikerer at blive unødigt dyr.

I Venstre afviser klimaordfører Thomas Danielsen, at det er uhensigtsmæssigt med de krav, som hans partiformand har fremsat.

"Nej. Og der er ikke tale om benspænd. Der er tale om principper for, hvordan vi mener, at den grønne omstilling skal gennemføres, og det skal den ved at gå hånd i hånd med vækst, velstand og danske arbejdspladser," siger han til Politiken.

 

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Politiken ****

 

Regeringen indgår 13 klimapartnerskaber med erhvervslivet 

Vismand advarer: 70 procentmålsætning kan blive dyr for samfundsøkonomien

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også