Konservative tager grønt opgør med regeringstid

Annullering af CO2-kvoter var et centralt redskab i den tidligere VLAK-regerings klimaplan, men ifølge Konservative bør det ikke være i værktøjskassen fremover.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
AF ALTINGET

Kvoteannulleringer stod for næsten en tredjedel af Danmarks CO2-reduktion i den tidligere VLAK-regerings i klimaplan fra 2018.

Men det skal være slut med den slags skrivebordsøvelser, siger Konservatives klimaordfører, Mette Abildgaard, i et interview med Altinget.

"Vi ser ikke kvoteannulleringer som et redskab, vi skal gøre brug af. For mig er kvoteannulleringer lidt en skrivebordsøvelse, som sagtens kan være en billig løsning, men som ikke er en reel løsning. Og vigtigst af alt skaber det ikke dansk vækst eller arbejdspladser, at vi annullerer CO2-kvoter."

Derfor vil partiet i forhandlingerne om en ny klimalov ikke have kvoteannulleringer til at tælle med som CO2-reduktioner. Men partiet har ikke ændret holdning, slår klimaordføreren dog fast.

”Vi har aldrig været specielt begejstret for kvoteannulleringer, men når man sidder i regering med andre partier, er man nogle gange nødt til at indgå nogle kompromisser,” siger Mette Abildgaard til Altinget.

Venstre vil ikke fjerne kvoteannulleringer

Adspurgt direkte, hvad Venstre tænker om, at Konservative tager afstand til et fælles regeringsudspil, svarer klimaordfører Thomas Danielsen, at det tænker han "sådan set ikke noget om".

Selv ønsker Venstre ikke at afskrive muligheden for at medregne kvoteannulleringer som reduktioner.

"Det er vigtigt, at man holder alle muligheder i spil. Kvoteannulleringer er set med Venstres øjne ikke et ambitiøst virkemiddel, men man skal ikke fjerne muligheden af den grund," siger Thomas Danielsen til Altinget.

Han tilføjer dog, at Venstre ikke kommer til at foreslå kvoteannulleringer som redskab i de nuværende klimaforhandlinger.

Alle Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige forhandler i disse uger om en ny klimalov, der skal indeholde et mål om at reducere drivhusgasserne med 70 procent i 2030 i forhold til 1990. Regeringen har en ambition om at lande en aftale før jul.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også