Ekspertpanel kritiserer Danmark for at spilde værdifuld viden på gulvet

Danmark får ikke nok ud af sin offentligt finansierede forskning, fordi politikerne ikke forfølger en samlet innovationsstrategi, lyder konklusionen i en international rapport.
"Et samlet Folketing har netop øremærket 1,5 mia. kr. til grøn forskning og udvikling. Det er første skridt," siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen. | Foto: Philip Davali//
"Et samlet Folketing har netop øremærket 1,5 mia. kr. til grøn forskning og udvikling. Det er første skridt," siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen. | Foto: Philip Davali//
RENE DEICHGRÆBER

Danmark mangler strategisk retning og spilder derfor værdifuld viden på gulvet i stedet for at omsætte den til succesfulde forretninger.

Sådan lyder hovedkonklusionen i en 120 sider lang rapport om den danske innovationsevne, som et internationalt panel af eksperter mandag afleverer til uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

10 anbefalinger

Panelet blev nedsat i 2018 af den forrige regering og harfået til opgaveat vurdere, hvordan vores politikere med afsæt i konkrete udenlandske eksempler kan tilpasse den danske indsats for videnbaseret innovation.

Det har ført til 10 anbefalinger og en kraftig opfordring til regeringen om at satse mere målrettet i stedet for at sprede den offentlige forskning og investering alt for meget.

"På trods af mange individuelle strategier og handleplaner mangler Danmark lige nu en overordnet strategi, hvilket begrænser landets evne til at skabe systemiske effekter," skriver ekspertpanelet anført af cheføkonom Christian Ketels fra konsulenthuset Boston Consulting Group.

Rapporten peger på, at Danmarks investering i offentligt finansieret forskning på mere end 20 mia. kr. om året slet ikke har ført til kommercielle resultater i samme omfang. At Danmarks innovative produkter ikke tegner sig for en høj nok andel af det samlede salg. Og at vi i Danmark ikke har forbedret vores innovationsevne de seneste år i nævneværdig grad.

Derfor bør Christiansborg tage ved lære af vores nabolande, der har langt mere fokuserede innovationsstrategier. Finland udvider sin force inden for it, Tyskland bruger sin tunge industri til at afprøve nye idéer, mens Irland slår sig op som et mødested for multinationale selskaber.

Grøn omstilling

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen foreslår, at den grønne omstilling bliver overliggeren for Danmarks innovationsstrategi fremover.

"Et samlet Folketing har netop øremærket 1,5 mia. kr. til grøn forskning og udvikling. Det er første skridt. Nu sætter jeg mig i spidsen for det videre arbejde med at se på, hvordan forsknings- og innovationssystemet kan indrettes bedst muligt," siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Landets største erhvervsorganisation, DI, bakker op om en samlet innovationsstrategi.

"Det var også grundtanken med globaliseringsstrategien i 2000’erne, men ad åre er retningen blevet lidt diffus," forklarer Mette Fjord Sørensen, forskningspolitisk chef i DI.

Udflytnings-manøvre har forringet vismænds arbejde

Minister: Den grønne omstilling skal være fokus i vores forskning og innovation 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også