De store løber fra de små: Mindre virksomheder holder igen med investeringerne

Frygt for højere skatter og afgifter er med til at dæmpe investeringslysten hos små og mellemstore virksomheder, lyder det fra DI. S afviser sammenhængen.
Foto: Bax Lindhardt/SP/Ritzau Scanpix
Foto: Bax Lindhardt/SP/Ritzau Scanpix

Danmarks små og mellemstore virksomheder sværger til små og mellemstore investeringer, når de skal brug nye medarbejdere, lokaler eller udstyr.

En analyse, som erhvervsorganisationen Dansk Industri står bag, viser, at de store danske virksomheder med over 100 ansatte er løbet fra de små og mellemstore virksomheder (SMV’er) i de senere år målt på investeringer på medarbejder.

"De nye tal viser, at gabet nu er historisk stort. Det er megabekymrende, for vi har utroligt mange små og mellemstore virksomheder i Danmark, og vi har behov for at få investeret i automatisering, digitalisering og grøn omstilling for at være konkurrencedygtige," siger Kent Damsgaard, der er direktør i Dansk Industri.

Analysen fra DI viser konkret, at virksomheder med flere end 100 medarbejdere investerede godt 45 pct. mere i maskiner, udstyr og lokaler per fuldtidsbeskæftiget end SMV’er i årene 2006-2007.

Ti år senere var gabet i investeringsniveauet per fuldtidsbeskæftiget mellem større virksomheder og SMV’er vokset til mere end 140 pct., altså til næsten halvanden gange så meget. Investeringerne per beskæftiget i SMV’er faldet i alle brancher over de seneste ti år med undtagelse af industrien. Til gengæld er investeringsniveauet i de større virksomheder steget i de fleste brancher.

"Gennemsnitligt kan vi se, at de små og mellemstore virksomheder ikke investerer i tilstrækkeligt omfang," siger Kent Damsgaard.

Uro og afgifter rammer investeringslysten

Tal fra DI’s Virksomhedspanel viser, at højere skatter og afgifter står øverst på listen, når SMV’erne skal nævne, hvad der kan påvirke det. Mere end hver tredje SMV forudser, at højere skatter og afgifter vil påvirke dem negativt over de næste to år. Blandt de store virksomheder er det kun lidt over hver femte, som deler frygten.

"Hvis man deler det op, kan man sige, at de små i højere grad er bekymret for højere skatter og afgifter end de store. De små virksomheders konkurrencedygtighed er i den grad sårbar i forhold til højere skatter og afgifter. Det er den ene udlægning af det," siger Kent Damsgaard og tilføjer:  

"Den anden udlægning af det er, at rigtigt mange af de små og mellemstore virksomheder er ejerledede virksomheder og familieejede virksomheder og det, der har været diskuteret mest på skatte- og afgiftssiden det seneste års tid, har jo været generationsskifteskatten, som lægger op til, at der kommer et betydeligt kapitaldræn af de familieejede virksomheder med de ting regeringen har på beddingen."

I forbindelse med præsentationen af S-regeringens finanslovsudspil blev der lagt op til, at virksomhedsarvinger skal beskattes med 15 pct. i stedet for 6 pct., hvilket, ifølge regeringen, i sig selv vil give en milliard kroner i provenu.

S: Grøn omstilling skal styrke investeringerne

Orla Hav, der er erhvervsordfører i Socialdemokratiet, er ikke overrasket over, at store virksomheder, der opererer på flere markeder, tør investere mere end SMV’erne.  Han vurderer også, at små virksomheder hurtigere reagerer på usikkerhed om rammevilkår end de store virksomheder.

Men i og med at dansk erhvervsliv er funderet i en underskov af små og mellemstore virksomheder er der behov for at få styrket investeringslysten i de små og mellemstore virksomheder, mener Orla Hav.

"Det er også derfor, at vi ser regeringens udspil om en grøn omstillingsplan som en invitation til de små og mellemstore virksomheder, som i høj grad har også et omstillingspotentiale, som gør, at de vil kunne sikre sig nogle gode muligheder der, når vi får den proces rigtigt i gang," siger Orla Hav og tilføjer:

"Jeg tror, at lige præcis den grønne omstilling har så mange facetter både på håndværks- og servicefagene, at den vil være med til at trække gang i de små og mellemstore virksomheder, og det ser jeg jo hellere, end at vi skal til at skrue på masse sofistikerede støtteordninger og sådan nogle ting. Det tror jeg ikke så meget på."  

At den politiske diskussion om at hæve afgiften for virksomheder, der går i arv til næste generation, skulle påvirke investeringslysten i små og mellemstore virksomheder, er Orla Hav dog ikke overbevist om.

"Det er jo en aktuel diskussion, der kører lige nu, som jeg godt kan forstå, at man trækker ind i det, men jeg har lidt svært ved at se, at det skulle kunne gå ind og øve særlig indflydelse. Det er et kort forløb, der har været omkring det," siger Orla Hav.   

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også