S åbner kattelem for udskældt manøvre i ny klimalov

Det udløste kritiske spørgsmål fra Socialdemokratiet, da den tidligere regering ville annullere CO2-kvoter. Nu vil S-ordfører ikke endegyldigt afvise ideen.
Klimaordfører Signe Munk fra SF. | Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix
Klimaordfører Signe Munk fra SF. | Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix
AF POLITIKEN FORMIDLET AF RITZAU

I forhandlingerne om en ny klimalov karambolerer Socialdemokratiet med støttepartierne om et centralt punkt, der har stor betydning for, hvordan Danmark vil nedbringe udslippet af drivhusgasser.

Mens der er udbredt enighed om, at Danmark skal reducere udslippet af drivhusgasser med 70 procent i 2030 sammenlignet med 1990, der er FN’s basisår, så er redskaberne til diskussion.

Enhedslisten, SF og Radikale Venstre vil sætte en stopper for annullering af CO2-kvoter.

De kritiseres for at være en skrivebordsøvelse, som i virkelighedens verden ikke afstedkommer en reduktion i udslippet af drivhusgasser. Men Socialdemokratiet holder muligheden åben. Og det vækker kritik.

"Der skal lukkes for den mulighed i en ny klimalov. Det er vores helt klare holdning," siger klimaordfører Mai Villadsen fra Enhedslisten.

Radikale Venstres klimaordfører, Ida Auken, advarer om, at Danmark "klatter pengene væk på kunstig CO2-reduktion", hvis man benytter sig af muligheden for at annullere kvoter. Også klimaordfører Signe Munk fra SF advarer mod redskabet.

"Vi ser ingen grund til at åbne op for at anvende kvoteannulleringer som en del af den klimapolitiske værktøjskasse. Det giver ikke reel omstilling i Danmark," siger hun.

I lighed med støttepartierne mener også Alternativet, at Danmark skal afstå fra annullering af kvoter for at leve op til målet i 2030.

I oppositionen gælder det samme hos Det Konservative Folkeparti. Her har klimaordfører Mette Abildgaard i et opgør med politikken under V-LA-K-regeringen i et interview med Altinget stemplet det som en "skrivebordsøvelse", der "ikke er en reel løsning".

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Politiken.)

Dansk udenrigstjeneste skal være forkæmper i klimaindsats

Vismænd advarer mod klimalov med 70 procents CO2-reduktion 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også