PolicyWatch

SF: Myndigheder skal på jagt efter underbetalte kokke fra Kina

Sag om misbrug af kinesiske kokke får SF til at kalde ministre i samråd og opfordre til ny taskforce.

Foto: Jan Sommer

Regeringen bør straks nedsætte en arbejdsgruppe, der skal opsøge spisesteder med kinesiske kokke for at undersøge arbejdsforholdene. 

Det mener SF.

Kravet kommer, efter at DR og Fagbladet 3F har beskrevet, hvordan den såkaldte beløbsordning tilsyneladende misbruges til at få kinesiske kokke til sushisteder og kinesiske restauranter. 

Her ender nogle med at arbejde under dårlige forhold.

"Jeg mener, at beskæftigelsesministeren med det samme skal lave en taskforce bestående af politi, arbejdstilsyn og skattemyndigheder," siger beskæftigelsesordfører for SF Karsten Hønge.

"Så skal man opsøge samtlige af de steder, hvor man har givet tilladelser under den her beløbsordning. Alt skal tjekkes."

Beløbsordningen går ud på, at borgere uden for EU kan få arbejde i Danmark, hvis deres arbejdsgiver vil give dem over 35.582 kroner i månedsløn.

Fagbladet 3F skriver, at kinesiske kokke hentes op til stillinger, hvor de arbejder over 12 timer om dagen med én eller to månedlige fridage til 7000-9000 kroner om måneden efter skat. Det svarer til en timeløn på 20-25 kroner.

Billedet bekræftes af Styrelsen for International Rekruttering og Integration (Siri) og Rigspolitiet.

SF kalder både beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) i samråd om sagen.

"Jeg håber, at netop en socialdemokratisk regering ser alvoren i det her. Vi skal ikke finde os i den brutalisering og forråelse, vi her ser på arbejdspladser i Danmark," siger Karsten Hønge.

Tesfaye siger til DR Nyheder, at det, som er beskrevet, ikke bør foregå på det danske arbejdsmarked.

"Det her er grov social dumping, og vi må få sørget for at få hevet det her ukrudt op."

"Det er også derfor, jeg har taget initiativ til, at hvis vi formoder, at noget ikke hænger sammen, så får kontrollen flere muskler til i samarbejde med skattevæsenet at få styr på de her arbejdspladser," siger Tesfaye.

På Twitter tilføjer Hummelgaard:

"Mere end nogensinde er det vigtigt, at vi kæmper for et arbejdsmarked, der ikke ræser mod bunden på løn og arbejdsvilkår."

/ritzau/

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier