PolicyWatch

Økonomer: Regeringen har brudt sit eget forsigtigheds-løfte

Socialdemokratiet gik til valg på at ændre i Finansministeriets regnemodel ved at indføre et såkaldt "forsigtighedsprincip". Men det princip bryder partiet allerede med i den første aftale om en finanslov, vurderer flere over for Børsen.

"Finansloven er i modstrid med de hensigter, Socialdemokratiet lagde frem før valget," siger Bo Sandemann Rasmussen, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet, til Børsen. | Foto: Jens Dresling

"Finansloven er i modstrid med de hensigter, Socialdemokratiet lagde frem før valget." Sådan lyder det fra Bo Sandemann Rasmussen, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet, blandt andre til Børsen.

Regeringen gik til valg på at indgøre et såkaldt "udvidet forsigtighedsprincip."

Det handler om, at en regering ikke på forhånd må bruge de penge, Finansministeriet regner med vil komme i statskassen, så de "positive dynamiske effekter" som for eksempel afledte stigninger i arbejdsudbuddet altså ikke længere må regnes med i det økonomiske råderum.

S-regeringen har alligevel brugt positive dynamiske effekter i sin finanslov. Det gælder den øgede pris på en pakke cigaretter til 60 kr. En afgiftsændring, som ifølge Finansministeriet vil betyde 450 mio. kr. ekstra i statskassen om året.

Finansministeriet forventer, at en højere tobaksafgift vil få 900 mennesker i arbejde og dermed bidrage med 250 mio. kr. til statskassen. Penge, som skal finansiere et velfærdsløft.

Nicolai Wammen (S) ønsker ikke at stille op til interview med Børsen, men skriver i en mail til mediet, at han godt mener, man kan medregne et øget arbejdsudbud i forbindelse med afgiftsstigningen. Han peger blandt andet på, at der også er andre adfærdseffekter fra f.eks. grænsehandel, som trækker regnestykket i den anden retning:

"Derfor er det fuldt ud i overensstemmelse med vores forsigtighedsprincip. Der vil ved mange skatteændringer være både positive og negative dynamiske effekter, som trækker i hver sin retning, og der er det naturligvis den samlede effekt og dermed den samlede usikkerhed, som vurderes i forhold til forsigtighedsprincippet."

Regeringens støttepartier venter på nyt regneprincip 

Minister krydser fingre for få og små fejl i teledata 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier