PolicyWatch

Overborgmester vil gøre op med Københavns boligpolitik

Mens overborgmester Frank Jensen (S) vil fortsætte byggeboomet i København, retter han nu blikket mod at få flere små boliger i markedet for at lægge en dæmper på de hastigt voksende priser.

Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix

Hvor de seneste års boligpolitik i Københavns Kommune i høj grad har centreret sig om at skaffe kvadratmeter nok til at holde børnefamilier i byen, lægger overborgmester Frank Jensen (S) i et interview med Berlingske op til et paradigmeskifte.

Der skal langt flere små boliger ud i markedet for at lægge en dæmper på prisudviklingen, og overborgmesteren vil derfor droppe kravet om, at nybyggeri skal være større end det, man havde før, for halvdelen af boligerne i byen.

At byggeboomet fortsætter det næste årti, er ifølge overborgmesteren helt afgørende for prisudviklingen, og i det lys stiller han sig også kritisk over for modstanden mod nye byggeprojekter som Lynetteholmen og Amager Fælled.

"Det ærgrer mig, at der breder sig en modvilje mod, at byen vokser og udvikler sig, så der opstår kritik af mange nye byggeprojekter. Der er en fornægtelse af, at priserne ryger i vejret, hvis vi ikke bygger boliger," siger han til Berlingske.

Flere københavnere presser priserne

Som tidligere beskrevet af EjendomsWatch er den vurdering ikke noget, overborgmesteren griber ud af den blå luft.

I de ti år, Frank Jensen har siddet på posten, er der kommet 100.000 flere københavnere til, og i 2031 lyder forventningen på 725.000 københavnere i kommunen.

Det giver en række udfordringer, når mål om at være en grøn foregangsby skal balanceres med ønsket om, at alle skal have råd til en bolig.

"Målet for mig er at blive ved med at sikre en balanceret byudvikling med hensyntagen til det grønne, men til gengæld også sørge for at priserne ikke bare løber løbsk på boligmarkedet," sagde Frank Jensen i november til EjendomsWatch.

Frank Jensen lagde ved den lejlighed ikke skjul på, at han deler partifællen Kaare Dybvads (S) mantra om, at fremtidens København er en "blandet by".

Men det kræver ifølge overborgmesteren, at boligmassen også afspejler, at København er for alle – også dem, der ikke bor der endnu.

Kommunen kan godt nok ikke diktere priserne på det private marked, men priserne på de eksisterende boliger ville givetvis stige, hvis København løb tør for byggemuligheder. Det scenarie vil overborgmesteren så vidt muligt undgå.

"Vi kan ikke tillade os bare at læne os tilbage og se priserne stige. Det er ikke det København, jeg ønsker. Jeg vil have et København, hvor alle mennesker har råd til at bo. Men det kræver også en vilje fra et politisk flertal på rådhuset," sagde han dengang til EjendomsWatch.

Overborgmester vil fortsætte byggeboom i København mindst 12 år endnu 

Børnehaver og vuggestuer kan blive nøglen til byggedrømme i hovedstaden 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier