PolicyWatch

DF vil tvinge kommuner til at offentliggøre information om brug af eksterne konsulenter

Kommunerne skal lægge frem, hvor mange penge der bliver brugt på eksterne konsulenter, mener Dansk Folkeparti.

Foto: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti ønsker, at de danske kommuner skal offentlige, hvor mange penge de bruger på eksterne konsulentrapporter, skriver DR.

Meldingen kommer, efter en række kommuner har åbnet op om brugen af konsulenter – herunder it-konsulenter – og hvor meget konsulenterne koster i de forskellige kommuner.

"Det er fair nok, at man i kommunen har prioriteret, at der er opgaver, der skal løses eksternt, men der skal være gennemsigtighed, så vi kan få en ordentlig kontrol med, hvad de offentlige midler bruges til," siger Jens Henrik Thulesen Dahl, kommunalordfører hos Dansk Folkeparti, til DR.

Mens Dansk Folkeparti er parat til at tvinge kommunerne til at offentliggøre information om brug af konsulenter, mener Socialdemokraterne, Venstre og Radikale Venstre ikke, at kommunerne skal tvinges, men at de skal lægge tallene frem, hvis det er muligt.

Blinde besparelser

Danske Kommuner fortalte torsdag, hvordan Køge Kommune har udviklet et it-system, som kan holde styr på konsulentudgifterne i kommunen. Køge Kommune er en af de kommuner, der har lagt frem, hvor meget kommunen bruger på eksterne konsulenter. I 2018 brugte Køge Kommune omkring 20 mio. kr. på eksterne konsulenter, fortæller kommunen.

I den nye finanslov blev det vedtaget, at staten i 2020 skal spare 200 mio. kr. på brug af eksterne konsulenter i 2020 og 625 mio. kr. årligt fra 2021.

Det har blandt andet mødt kritik fra Dansk Erhverv, der peger på, at besparelserne især vil ramme it-konsulenter.

"De blinde besparelser betyder, at der er it- og digitaliseringsopgaver, der ikke vil blive løst, eller at man skal ud og have fastansat markant flere it-specialister i den offentlige sektor, der så kun har arbejde i begrænsede perioder. Det er ikke en klog vej i en tid, hvor den offentlige sektor står over for store udfordringer og digitale omstillinger," sagde Daniel Møller Jensen, politisk konsulent i Dansk Erhverv, i december.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie ITWatch.)

Dansk Erhverv langer ud efter besparelser på it-konsulenter

Finansloven lægger op til besparelser på statens advokatregning 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier