PolicyWatch

Olieindustriens flammer forurener fire gange mere i Danmark end i Norge

Modsat nabolandet Norge stiger udledningen fra afbrænding af naturgas i den danske olieindustri. En bekymrende udvikling, mener Rådet for Grøn Omstilling, som lægger op til handling. "Vi kan aldrig ramme norsk niveau," siger oliebranchen.

Flammen fra gas-flaring er et karakteristisk, men ikke uproblematisk kendetegn ved et oliefelt. Her er det Siri-platformen, der brænder gas af. | Foto: Magnus Holm/Politiken/Ritzau Scanpix

Produktionen af olie og gas i Danmark er faldet markant de senere år. I 2018 blev der blot produceret godt 10 mio. standard kubikmeter olieækvivalenter fra den danske del af Nordsøen, eller 60 pct. mindre end 10 år tidligere. Alligevel blev der brændt mere gas af fra platformene via såkaldt flaring end i 2009.

Udviklingen står i kontrast til Norge. Her er olie- og gasproduktionen i samme periode kun faldet 5 pct – men til gengæld er afbrændingen af gas nedbragt med 38 pct.

Det betyder, at der i 2018 blev udledt 4,5 gange så meget CO2 fra flaring i forhold til produktionen, som der blev i Norge. Det viser beregninger, EnergiWatch har lavet på baggrund af tal fra Energistyrelsen og Oljedirektoratet.

Flaring en betragtelig kilde til global opvarmning. Ikke kun på grund af selve CO2-udslippet, der i 2018 var 189.660 ton fra de danske platforme, svarende til 0,6 pct. af den samlede danske udledning.

Forskning viser tillige, at afbrændingen udleder sod, hvilket har ødelæggende konsekvenser for miljøet. Ikke mindst på Arktis, hvor de sorte kulpartikler sætter sig på isen og bidrager til dens nedsmeltning.

Ikke tilladt i Norge

Forskellen mellem Danmark og Norge kommer bag på Nordeas mangeårige olieanalytiker Thina Saltvedt, der i dag er seniorrådgiver i Nordeas afdeling for bæredygtige finanser. Ifølge hende er der ingen afgørende teknisk forskel mellem nabolandene, der kan forklare, hvorfor der brændes så meget mere gas af på danske platforme.

"Den danske og norske olieindustri har langt hen ad vejen samme udgangspunkt for at nedbringe udledningen, og flaring er et spørgsmål, som man er opsat på i begge lande. Derfor synes jeg, at det er ret overraskende, at der er så stor forskel," siger hun.

"Egentlig burde det slet ikke være et tema, for i udgangspunktet skal der ikke flares overhovedet. Derfor har der også været ekstremt strikse regler for det længe i Norge, og det er nok der, forskellen ligger," føjer hun til.

I Norge er det faktisk forbudt at flare.

Når afbrændingen alligevel forekommer i Norge, hænger det sammen med, at olieselskaberne i sikkerhedsrelaterede nødstilfælde får lov at brænde overskydende gas af. Det sker f.eks., når der er risiko for ekplosioner, hvis ikke gassen brændes af på en kontrolleret måde.

For mig ser det ud som om, at der simpelthen ikke har været tilstrækkelig fokus på de her udledninger.

Claus Ekman, direktør, Rådet for Grøn Omstilling

Kræver forklaring

Den danske oliebranche har det seneste år adskillige gange hævdet, at den danske olieproduktion er verdens mindst CO2-intensive. Det sker med henvisning til en undersøgelse fra Stanford University, hvor Danmark rangerer blandt de olieproducerende lande i verden, der udleder mindst i forbindelse med indvinding af olie og gas.

Derfor er det også iøjnefaldende, at udlednings-tendensen fra flaring går den gale vej. Det mener Claus Ekman, som er direktør for miljøorganisationen Rådet for Grøn Omstilling.

"Jeg synes, det er bekymrende at se, at CO2-udledningerne fra de danske platforme ikke ser ud til at mindskes. Særligt, når det er over en tiårig periode, hvor produktionen er reduceret voldsomt. For mig ser det ud som om, at der simpelthen ikke har været tilstrækkelig fokus på de her udledninger," siger han og fortsætter:

"Den tydelige forskel på udviklingen i Danmark og Norge forstærker min bekymring. Det lugter lidt af, at den danske oliebranche ikke har været ordentligt oppe på beatet her."

Ud af de samlede danske drivhusgasemissioner, udgør flaring offshore omkring 0,6 pct. Er det ikke til at leve med?

"Nej, det mener jeg bestemt ikke. Hvis du ser på, hvor ambitiøse vores klimamålsætninger er, så kan vi ikke bare sige, at 0,6 pct. her og der, det går nok. Vi skal sætte ind over det hele. Ellers når vi aldrig i mål," siger Claus Ekman.

Han påpeger, at den norske olieindustri godt har kunnet reducere udledningerne. Derfor vil han nu have aktørerne på dansk sokkel til at forklare sig.

"Jeg synes, at den danske oliebranche skal kontakte deres norske kolleger for at forstå, hvordan de har vendt udviklingen. Og så mener jeg også, at den bør komme op med en forklaring på, hvorfor det forholder sig, som det gør. Derfra må man vurdere, om det er noget, som branchen selv kan tackle, eller om der skal indføres strengere regulering på området," mener direktøren for Rådet for Grøn Omstilling.

Selvfølgelig skal vi blive bedre - det skal vi altid.

Olie Gas Danmark

Ingen rutine-flaring

EnergiWatch har talt med Martin Næsby, adm. direktør for brancheorganisationen Olie Gas Danmark. Olie Gas Danmark er siden vendt tilbage med reviderede citater.

Brancheorganisationen påpeger, at der på dansk sokkel produceres forholdsvist mere olie end på norsk. Flaring forekommer hyppigere i forbindelse med olieproduktion, hvor gassen er et biprodukt.

I 2018 bestod 62 pct. af indvindingen i Danmark af olie, mens det tilsvarende tal var 39 pct. i Norge, hvilket dog var den laveste andel af olie nogensinde.

Blandt andet derfor mener branchens politiske talerør ikke, at det er muligt direkte at sammenligne produktionen i Danmark og Norge.

"Det går også den rette vej i Danmark – men vi kan aldrig ramme norsk niveau, fordi vores felter er langt mindre og fordi vi producerer mest olie og nordmændene mest gas. Man kan ikke sige, at fordi produktionen falder meget, så skal flaringen svare til det fald. Sikkerhedsflaringen er uafhængig af produktionens størrelse, og vi har afskaffet den rutinemæssige flaring. Man kan ikke lave en direkte kobling mellem produktionsvolumen og flaring," lyder det i et skriftligt svar fra Olie Gas Danmark.

Men er det ikke et problem, at den relative flaring stiger?

"Nej – for det handler ikke om, at vi ikke præsterer. Men selvfølgelig skal vi blive bedre – det skal vi altid. Derfor er det også noget af det, vi arbejder med. Men det er også værd at bide mærke i, at der har været flere udbygninger i Norge, så de har nogle nyere platforme. Det er en anden industri i Norge, end det er i Danmark," skriver Olie Gas Danmark.

Brancheorganisationen hæfter sig desuden ved, at de absolutte flaring-tal i Danmark er faldet lidt over de seneste år.

Set over en tiårig periode har afbrændingen imidlertid ligget i samme leje. I 2009 lå den faktisk lidt lavere med 85 mio. kubikmeter.

Martin Næsby ville i interviewet med EnergiWatch ikke fremsætte mål for, hvor meget branchen skal reducere flaring fremadrettet.

Effektivisering skal dæmpe ilden

Efter overtagelsen af Mærsk Olie og Gas er det i dag den franske oil major Total, som bærer ansvaret for hovedparten af de danske olieaktiviteter. Ud af 16 aktive oliefelter er Total operatør på 15.

Olieselskabets chef for nordsøinstallationer, Bernhard Reith, understreger, at det ikke er muligt at udrydde flaring af naturgas. Dertil er flammernes sikkerhedsfunktion for vital for mandskab og anlæg.

Men noget både kan og skal der gøres for at mindske udledningerne, hvis det står til den toneangivende producent.

"En stabil produktion er væsentlig for at minimere udledninger, og i 2019 har vi forbedret vores operationelle effektivitet med 5 pct.," lyder det i et skriftligt svar fra Bernhard Reith.

"Samtidig er vi i gang med at optimere vores nordsøinstallationer for at gøre produktionsprocessen mere effektiv og derigennem opnå større reduktioner af vores udledninger - også fra flaring," forsikrer han.

(Denne aritkel er leveret af vores søstermedie EnergiWatch)

 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier