Danske politikere: JP skal afvise Kinas krav om undskyldning

Flere danske politikere bakker op om Jyllands-Posten, efter Kina har krævet undskyldning for satiretegning.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Af Ritzau

Kinas ambassade i Danmark har bedt Jyllands-Posten om en undskyldning, efter at avisen har bragt en satiretegning af det kinesiske flag med coronavirus på.

Virussen florerer i Kina, hvor over 100 er døde af den. Jyllands-Posten bør dog ikke lade sig presse til at undskylde, skriver blandt andre politisk leder for Alternativet, Uffe Elbæk.

"Der er kun en ting at sige: Jyllands-Posten skal ikke vige en millimeter overfor det pres, Kina nu lægger på avisen. Kina følger det samme mønster overalt. Sidst var det de svenske medier, Kina forsøgte at presse. Nu er det Danmarks tur. Stå fast JP," skriver han på Twitter.

Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, mener, at det er et spørgsmål om ytringsfrihed.

- Ytringsfriheden kan ikke gradbøjes. I Danmark har vi pressefrihed, og aviserne har ikke bare ret til at skrive, hvad de vil, men også at tegne, hvad de vil, skriver hun på Twitter.

Til forskel fra Muhammed-krisen, hvor en række satiretegninger i Jyllands-Posten af profeten Muhammed udløste en større diplomatisk krise, kræver Kina ikke en undskyldning fra staten Danmark.

"Det står kineserne frit for at bede Jyllands-Posten om en undskyldning, for det står jo Jyllands-Posten frit for, om de vil det," siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen og fortsætter om Kinas ageren:

"Kineserne kører en politik, hvor de truer alt og alle med alverdens ting. Det er en gammel historie."

"Man truer hele tiden. Også mod den danske eksport og siger, at det vil betyde en katastrofe, hvis ikke man makker ret. Det er Kinas måde at agere på. Og det er ret uappetitligt, synes jeg," siger Søren Espersen.

SF's formand Pia Olsen Dyhr skriver på Twitter, at Kina skal blande sig uden om.

"Fingrene væk fra den frie presse! Uanset om du hedder Kina eller Søren Espersen," skriver hun. Sidstnævnte med henvisning til, at Søren Espersen netop har krævet en DR-vært fjernet fra skærmen.

Hverken statsminister Mette Frederiksen (S) eller udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har kommenteret sagen. Det socialdemokratiske folketingsmedlem Lars Aslan skriver dog på Twitter:

"Folk, der kræver at man siger undskyld for tegninger, skal se at komme ud af deres vinterdepression."

/ritzau/

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også