Afgiftsfri overskudsvarme vil koste 45 mio.

Med afledte effekter vil det i alt koste 45 mio. kr. for staten helt at fritage certificeret overskudsvarme fra afgift. Med den nye lov vil certificeret overskudsvarme blive pålagt en afgift på 9,8 kr. per GJ.
Overskudsvarmen vil kunne blive leveret videre til borgere gennem fjernvarmen. | Foto: Martin Lehmann
Overskudsvarmen vil kunne blive leveret videre til borgere gennem fjernvarmen. | Foto: Martin Lehmann

Et svar fra Skatteministeriet viser, at det maksimalt vil koste 45 mio. kr. årligt helt at afskaffe afgiften på certificeret overskudsvarme.

Spørgsmålet er blevet stillet af Radikale Venstres skatteordfører Kathrine Olldag, efter at professor og medlem af Klimarådet Poul Erik Morthorst i Børsen foreslog netop det.

Ifølge Skatteministeriet vil det koste 30 mio. kr. i mindreprovenu at afskaffe afgiften for ekstern overskudsvarme, mens det med afledte i effekter i form af anden afgiftsbelagt varme, som vil blive fortrængt af den afgiftsfrie overskudsvarme, vil løbe op i 45 mio. kr.

Derudover påpeger Skatteministeriet i svaret, at med en certificering vil andelen af falsk overskudsvarme sandsynligvis være mindre, men der vil stadig være en risiko for at det forekommer.

Den falske overskudsvarme, hvor producenter skaber mere varme, og dermed afbrænder mere fossilt brændsel, blot for at sælge det direkte som overskudsvarme, er Skatteministeriet primære argument for en afgift.

Den nye lov om overskudsvarme forventes vedtaget i morgen. I den vil certificeret overskudsvarme blive afgiftsbelagt med 9,8 kr. per GJ, mens anden overskudsvarme vil blive pålagt en afgift på 25,5 kr. per GJ.

På trods af Skatteministeriets nye svar står Radikale Venstre fortsat bag aftalen.

"Nu gennemfører vi det. Men vi ser det nok som et første skridt på vej mod en mere logisk håndtering af overskudsvarme," siger Kathrine Olldag til Børsen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu