PolicyWatch

Flere partier vil gribe ind efter køb af kinesiske scannere i danske lufthavne

Danske fængsler, toldmyndigheder og lufthavne har indkøbt scannere af et kinesisk statsejet selskab. Det har fået flere ordførere op ad stolen. De ønsker en såkaldt screeninglov indført.

Foto: Andreas Merrald

Den kinesiske statsejede virksomhed Nuctech med en tidligere kinesisk præsidentsøn i spidsen har solgt scannere til danske lufthavne. Det vækker bekymring på Christiansborg, for det skal ikke være muligt for kinesiske og russiske statsejede virksomheder at få adgang til samfundsvigtig infrastruktur, lyder det fra SF, Venstre og DF ifølge Berlingske.

"Her taler vi om ekstremt følsomme data, og derfor er vores position klar. Vi vil have en screeningsproces, hvor du får en vurdering fra efterretningstjenesten indover," siger udenrigsordfører fra Venstre Michael Aastrup Jensen til avisen.

Justitsminister Nick Hækkerup har tidligere sagt til Berlingske, at regeringen arbejder på at udarbejde lovgivning på området, som forventes at være klar til sommer.

Kritikken kommer efter, at Berlingske i december beskrev, hvordan det Kina forsøgte at presse Færøerne til at indgå en aftale om at benytte Huawei som leverandør til 5G-netværk i landet. Hvis ikke, ville Færøerne kunne glemme alt om at indgå en frihandelsaftale med Kina.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier