Enhedslisten vil afsætte en halv milliard til dansk coronavaccine

Hvis Danmark udvikler sin egen coronavaccine, vil der ikke kunne opstå forsyningsproblemer, mener Enhedslisten.
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Flere af regeringens støttepartier ønsker en offentlig udvikling og produktion af en coronavaccine.

Det sker, efter at flere eksperter og forskere i Jyllands-Posten har kritiseret regeringen for ikke at prioritere en dansk udviklet vaccine højt nok.

Det er Enhedslisten klar til at ændre på. Ifølge sundhedsordfører Peder Hvelplund ønsker partiet at afsætte 500 mio. kr. til projektet.

Det er penge, som han ønsker at tage fra de hjælpepakker, der indtil videre er blevet lavet under coronakrisen. 

"Vi står i en situation, hvor vi akut mangler en coronavaccine. Vi har et fantastisk forskningsmiljø i Danmark, og derfor er det helt åbenlyst, at regeringen bør afsætte midler," siger Peder Hvelplund.

Behov for at tænke langsigtet

Også De Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, mener, det er oplagt at arbejde henimod en offentligt udviklet coronavaccine herhjemme.

"Vi har allerede afsat 150 mio. kr. til forskning i coronarelaterede projekter. Men alle de projekter, jeg har set, har været fokuseret på øjeblikkelige projekter. Altså projekter, som har fokuseret på den nuværende krise," siger Stinus Lindgreen.

Han påpeger, at der er behov for at tænke langsigtet, da coronavirusset ikke bare forsvinder efter den nuværende pandemi.

"Det kommer til at være en del af vores sygdomsbillede fremadrettet, og derfor er vi nødt til at tænke på, hvad vi gør næste gang, der kommer en bølge af corona i Danmark. Der er en vaccine en helt oplagt del af løsningen," siger Stinus Lindgreen.

Kan sikre forsyning

Globalt findes der endnu ikke en vaccine mod coronavirusset. Men flere private virksomheder verden rundt forsøger i øjeblikket på at lave en. 

Selv om der i udlandet allerede bliver arbejdet på højtryk for at udvikle en vaccine, så mener både Enhedslisten og De Radikale, at Danmark fra offentlig side kan have fordel af at melde sig ind i kampen. 

"Vi har et helt enestående forskningsmiljø både på universiteterne og de offentlige hospitaler. Der ligger en kæmpestor kompetence," siger Enhedslistens Peder Hvelplund.

Han tilføjer, at hvis man udvikler en vaccine herhjemme, så vil Danmark både være sikret forsyningen af en vaccine, men samtidig vil man kunne sikre, at den udviklede vaccine bliver gjort tilgængelig for det globale marked. 

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også