Enhedslisten vil gribe genåbning forsigtigt an

Pernille Skipper har udelukkende fokus på menneskeliv og sundhedssystemet, når partilederne mødes torsdag.
De økonomiske aspekter kommer i anden række for regernings støttepart, Enhedslisten, når det gælder genåbningen af Danmark. | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
De økonomiske aspekter kommer i anden række for regernings støttepart, Enhedslisten, når det gælder genåbningen af Danmark. | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Af Ritzau

Vuggestuer, børnehaver, skoler og en række liberale som eksempelvis frisører er åbnet i fase et af genåbningen af Danmark i coronakrisen.

Hvis det står til Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, er der ingen grund til at gå for meget i detaljer med, hvad der eventuelt skal åbnes i næste fase.

Det siger hun inden et partiledermøde torsdag om den videre genåbning af samfundet.

"Det handler om forsigtighed, forsigtighed og forsigtighed. Det handler om liv og vores sundhedssystems overlevelse. Det kan stadigvæk gå galt, hvis vi ikke passer på. Vi står i en unik situation i forhold til mange andre lande i verden, fordi vi lukkede så hurtigt ned. Nu skal vi ikke lukke for hurtigt op med alle de risici, det indebærer," siger Skipper.

Det handler om at holde øje med smitteudviklingen, mener hun. 

"Øverst på dagsordenen er, at vi skal have vores teststrategi ordentlig på plads. Vi skal sørge for, at vi kan følge med, og at vi kan overvåge, når flere bliver smittet, når vi åbner mere op. Det skal der styr på, før vi begynder at pege på, hvad der er det næste, som skal åbnes," siger hun.

De økonomiske aspekter kommer klart i anden række, slår Skipper fast. Hun forstår ikke, når andre partier kritiserer regeringen og statsminister Mette Frederiksen (S) for ikke at kunne levere en samlet plan for den videre genåbning.

"Statsministeren har inviteret alle partier til at være med i forhandlingerne om den videre proces. Så synes jeg, at det er mærkeligt at kræve en samlet plan fra statsministeren, når hun har sagt, at vi får sådan en," siger Skipper.

Venstre er et af de partier, der efterlyser en samlet genåbningsplan. Og det samme gør sig gældende for regeringens støtteparti De Radikale.

Der er brug for mere åbenhed, mener De Radikales leder, Morten Østergaard.

"Vi har brug for et opgør med den planløshed, der har hersket indtil nu. Der er usikkerhed i stort set alle dele af samfundslivet, og der er vi nødt til nu at få lavet en plan, hvor alle kan se, hvad det er for nogle principper, vi styrer efter, og i hvilken rækkefølge vi ønsker at afvikle restriktionerne. Jeg er bange for, at den planløshed, der hersker nu, at den fører til modløshed," siger Østergaard.

Han har fokus på at få flere tilbage i skoler og på andre uddannelsessteder samt at få mere gang i erhvervslivet. En masse butikker har fortsat lukket, påpeger han. Østergaard vil ikke fremlægge en konkret rækkefølge for den videre åbning, siger han.

Partilederne mødes klokken 12, og for første gang i lang tid sker det fysisk.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også