Køberen af statens vaccinefabrik overtog stor Bill Gates donation

Sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih overtog donation på 240 mio. kroner, da han købte statens vaccineproduktion for 15 mio. kroner i 2016.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen
AF EKSTRA BLADET

Sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih er lige nu i fuld gang med at udvikle en vaccine mod corona på den danske stats tidligere vaccinefabrik, som han købte for kun 15 mio. kroner i 2016.

Og nu viser det sig, at købet har været endnu mere lukrativ for ham, end offentligheden har fået kendskab til.

Ekstra Bladet skriver i dag, at den saudiske sheik og hans firma AJ Vaccines også fik en aftale til 240 mio. kroner med i handlen, som Statens Serum Institut indgik i 2013 med den amerikanske multimilliardær Bill Gates og hans organisation Bill & Melinda Gates Foundation.

Pengene skulle gå til udvikling af en ny vaccine mod polio.

"Vi har investeret omkring 35 mio. dollars siden 2013 til udvikling af en lavpris IPV (Inaktiveret Polio Vaccine)," skriver Rachel Lonsdale fra organisationens polio-program i en mail til Ekstra Bladet.

"Gates Foundations oprindelige investering var med Statens Serum Institut (SSI), der blev erhvervet af AJ Vaccines," oplyser hun.

Beløbene fra Bill Gates er blevet udbetalt i løbende rater. Eksempelvis bliver der indsat 178,1 mio. kroner i august 2015 – og blot to måneder efter kommer sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih på banen med et købsbud.

Tidligere på ugen kunne AJ Vaccines så melde ud, at poliovaccinen Picovax – som Bill & Melinda Gates Foundation finansierede – ud over at være blevet godkendt af de danske myndigheder i 2019 nu også er godkendt af WHO.

Det giver AJ Vaccine en kæmpe mulighed, fordi det åbner døren for salg til FN-agenturer som Unicef. Ifølge AJ Vaccines er der potentiale for at levere 100 millioner vacciner fra 2020 til 2024. Med en pris på to dollars stykket – som AJ tidligere har meldt ud – vil det kunne give firmaet en øget omsætning på knap 1,4 mia. kr.

Sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih udtalte tidligere på ugen i en pressemeddelelse:

"WHO's prækvalifikation er en anerkendelse af vores fortsatte investeringer, som gør det muligt for AJ Vaccines at imødekomme den stigende efterspørgsel på effektive poliovacciner, og vi åbner hermed et nyt kapitel i virksomhedens fortsatte rejse mod at bistå den danske befolkning og et stigende antal mennesker globalt."

Bjarne Corydon, der var finansminister, da frasalgsprocessen blev igangsat, og millionerne fra Bill & Melinda Gates Foundation blev forhandlet på plads, afviser at forholde sig til processen.

Han skriver i et svar til Ekstra Bladet:

"Min rolle i sagen begrænser sig til at facilitere en analyse som reaktion på det åbenlyse problem, at produktionen konstant gav underskud. Selve salget blev foretaget i juni 2016, lang tid efter jeg havde forladt ikke bare regeringen, men også Folketinget og i det hele taget dansk politik. Derfor var jeg simpelthen ikke til stede og kan ikke vurdere om salget var klogt, om prisen var rigtig, om køberen var den rette – og om alle andre relevante overvejelser blev foretaget forsvarligt."

"Men jeg sidder da med en stille undren over, at ingen af dem, der traf beslutningen, nu vil tage ansvar for at forklare den. Det giver jo frit spil for spekulationer. Det gælder ikke mindst statsministeren selv, som var formand for Socialdemokratiet i 2016 og dermed naturligvis personligt godkendte partiets støtte til salget," skriver Bjarne Corydon.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra statsminister Mette Frederiksen(S) til Gates-millionerne.

Ekstra Bladet har også forsøgt at få en kommentar fra tidligere sundhedsminister Nick Hækkerup (S). Men den nuværende justitsminister er ikke vendt tilbage.

Endelig har Ekstra Bladet kontaktet Sophie Løhde (V), der var sundhedsminister på selve frasalgstidspunktet i 2016. Hun skriver i en sms:

"Det må dem, der var ministre i 2013 hhv. 2014, hvor salget startede, kunne redegøre for. Det var S-R-SF, der besluttede at sætte til salg."

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Ekstra Bladet)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også