PolicyWatch

Økonomisk rapport om genåbning peger på stor usikkerhed

En økonomisk rapport om effekten af coronatiltag peger på store risici ved genåbning.

En gul stribe på gågaden i Aalborg skal hjælpe folk med at holde bedre afstand. | Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

En hurtigt udarbejdet rapport, der har kigget på de økonomiske konsekvenser af nedlukningen af Danmark og den potentielle genåbning, peger på, at alt er usikkert, og at der er store mulige omkostninger ved både at åbne for hurtigt og for langsomt.

Det fremgår af rapporten, der er lagt på Finansministeriets hjemmeside. De tre økonomer, der har arbejdet på rapporten siden sidste uge, vurderer:

"Det vurderes som et groft skøn, at de danske tiltag – efter første fase af genåbningen – har en samlet virkning svarende til en reduktion af bruttonationalproduktet med godt 2,5 pct."

Ud over gentagne forklaringer af, at det er meget svært at konkludere noget, konkluderer rapporten, at når man sammenstiller de sektorer, der er hårdest ramt af nedlukningen, med dem, der udgør den største smitterisiko ved en genåbning, er der sammenfald.

"Den sammenstilling viser, at aktiviteter med stor samfundsøkonomisk betydning, for eksempel vurderet ud fra beskæftigelse eller værditilvækst, også har et højt smittetryk."

"En genåbning af økonomien involverer uundgåeligt en afvejning af sundhedsmæssige og samfundsøkonomiske konsekvenser," hedder det i rapporten.

 

 

Mere fra PolicyWatch

DR og TV 2 slår sig sammen om partilederdebat

De to public service-stationer DR og TV 2 har besluttet at samsende én relativt lang debat mellem de mange politiske partiledere frem for at skulle lave en hver. Beslutningen handler bl.a. om logistik, lyder det.

Medicoindustrien advarer om mangel på medicinsk udstyr

I et brev til offentlige indkøbere advarer Medicoindustrien om alvorlige udfordringer, som truer forsyningssikkerheden af medicinsk udstyr. Brancheforeningen kommer selv med løsningsforslag, som til dels bliver imødekommet.

Udstyrsproducenter føler sig svigtet af myndighederne

Under corona-krisen udtrykte statsminister Mette Frederiksen ønske om, at Danmark skulle kunne forsyne sig selv med blandt andet mundbind. Alligevel er landets lagre af værnemidler blevet fyldt med kinesiske produkter.

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier