Partier inden hjælpepakke-forhandlinger: Hæv dagpenge til 24.000 kroner

Støttepartier kræver højere dagpenge og en fastfrysning af dagpengeperioden forud for forhandlinger om udfasning af økonomiske hjælpepakker.
Foto: LISELOTTE SABROE//
Foto: LISELOTTE SABROE//
AF A4 NU

Danskere, der har mistet jobbet på grund af corona-krisen skal have en solid økonomisk håndsrækning fra regeringen. 

Sådan lyder budskabet fra SF og Enhedslisten, der forud for morgendagens forhandlinger om en udfasning af de økonomiske hjælpepakker kræver mærkbare forbedringer for danskere på dagpenge.

Det skriver A4 Arbejdsliv.

Begge partier vil hæve højeste dagpengesats med 25 pct til knap 24.000 kroner året ud. I dag kan man som arbejdsløs dansker maksimalt modtage 19.000 kroner i dagpenge. 

Derudover vil partierne fastfryse dagpengeperioden frem til 1. januar 2021. Det vil betyde, at danskere, der er ledige under coronakrisen ikke risikerer at løbe tør for dagpenge i år.

"Tusindvis af danskere har allerede mistet deres job på grund af corona-krisen, og endnu flere er i farezonen, når virksomhederne ikke længere kan få lønkompensation. Dem skal vi have skabt tryghed for hurtigst muligt," siger Karsten Hønge, beskæftigelsesordfører for SF. 

"Det nytter ikke noget, at folk går rundt og er bange for at miste deres dagpenge i en periode som nu, hvor de ikke har en kinamands chance for at få et job," tilføjer ordføreren. 

Hos Enhedslisten slår formand Pernille Skipper fast, at en forhøjelse af dagpengesatsen og en fastfrysning af dagpengeperioden er partiets absolutte hovedkrav ved de kommende forhandlinger om en udfasning af de økonomiske hjælpepakker.

"Tusindvis har allerede mistet deres job på trods af milliardstore hjælpepakker og mange flere vil miste deres arbejde. Vi kan ikke lade som om, at det ikke vil ske, og vi bliver nødt til at holde hånden under dem," siger Pernille Skipper til A4 Arbejdsliv. 

Ifølge et svar fra erhvervsminister Simon Kollerup (S) til Folketingets beskæftigelsesudvalg er over 200.000 i skrivende stund sendt hjem på lønkompensation. Samtidig har mere end 47.000 danskere ifølge tal fra Beskæftigelsesministeriet mistet deres job siden coronakrisen ramte Danmark i marts. 

"Det bliver helt centralt for os i forhandlingerne, at vi får forlænget den døde periode i dagpengesystemet, sådan at de mennesker, der mister deres arbejde, har en reel chance for at finde et nyt. Vi står i en krise hvor ingen, nærmest lige meget hvor fantastiske de er, kan finde et nyt arbejde," siger Pernille Skipper.

 

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af A4 Nu)

 

Partier: Pengepulje skal omfatte pårørende til risikogruppe

Arbejdsgivere er villige til at se på at udvide dagpengepause

Fagforeninger vil have politikere til at fortsætte fastfrysning af dagpengeperiode 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også