PolicyWatch

Medie: Regeringen forhalede coronatal i at komme frem

Ifølge mail bremsede regeringen positive tal om smittetryk i at komme frem 20. marts. De kom tre dage efter.

Foto: Peter Hove Olesen/Ritzau Scanpix

Regeringen forhindrede ifølge en mail offentliggørelse af positive tal for coronavirussets udvikling og smittetrykket i Danmark den 20. marts.

Det skriver Ekstra Bladet.

Avisen har fået aktindsigt i en digital korrespondance om offentliggørelse af de positive tal mellem Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, og Kåre Mølbak, faglig direktør på Statens Serum Institut.

Smittetrykket blev ifølge Ekstra Bladet i mailen beskrevet som værende lavere end forventet, og det var de to hovedpersoner i coronakrisen enige om skulle komme til offentlighedens kendskab med det samme.

Men det ville politikerne ifølge en mail fra Søren Brostrøm ikke.

"Det vil man ikke politisk," står der i mailen fra Søren Brostrøm, som blev sendt til Kåre Mølbak ifølge Ekstra Bladet.

Også Sundheds- og Ældreministeriets departementschef, Per Okkels, er ifølge Ekstra Bladet tilføjet på modtagerlisten.

Hertil svarer Kåre Mølbak med et spørgsmål, om det betyder, at "intensiv-rapporten" ikke kommer ud den dag.

Søren Brostrøm svarer ifølge Ekstra Bladet, at han forstår, at det først er om mandagen - den 23. marts - det kan sendes ud.

Tallene viste, at smittetrykket var på 2,1 og ikke 2,6, som man havde regnet med, skriver Ekstra Bladet.

De blev præsenteret tre dage efter korrespondancen, da statsminister Mette Frederiksen (S) forlængede nedlukningen af Danmark den 23. marts.

Martin Geertsen, sundhedsordfører for Venstre, siger til Ritzau, at han "næsten ikke tror sine egne øjne", når han læser historien.

"For mig at se ser det ud, som om der er en eller anden politisk årsag til, at man ikke vil offentliggøre de tal, når de faktisk ligger klar."

"Jeg synes det er dybt bekymrende, at man efterhånden ikke kan se forskel på, hvad der er sundhedsfaglige anbefalinger, og hvad der er politik," siger han.

Tallene havde dog ifølge mailkorrespondancen ikke nødvendigvis ændret strategien markant.

Ifølge Ekstra Bladet er Søren Brostrøm og Kåre Mølbak enige om, at selv om smittetrykket var lavere end beregnet, skulle strategien med fysisk afstand holdes.

Smittetrykket er et udtryk for, hvor mange andre end person smittet med coronavirus i gennemsnit smitter.

Det seneste tal fra 21. maj viser, at smittetrykket er nede på 0,6. Det betyder, at en coronasmittet person i gennemsnit smitter 0,6 andre.

Hverken Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut, Sundhedsministeriet eller Statsministeriet har ønsket at kommentere historien.

Mere fra PolicyWatch

Antallet af klager over udbud når sit højeste i fem år

Klagenævnet for Udbud, der behandler klager over udbud hos offentlige institutioner, modtog sidste år 117 nye klagesager. Det er det højeste antal nye sager i fem år. Flere afgørelser end normalt blev indbragt for domstolene, viser nævnets årsopgørelse.

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier