Tidligere overvismænd efterlyser plan for en ny smittebølge

Frygt for en ny bølge af coronasmitte skaber usikkerhed for dansk økonomi. Derfor bør regeringen melde ud, hvad den vil gøre, hvis smitten blusser op igen, siger tre tidligere overvismænd.
Foto: Aleksander Klug/Ritzau Scanpix
Foto: Aleksander Klug/Ritzau Scanpix
VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF INFORMATION

For at hjælpe dansk økonomi mest muligt under coronaepidemien bør regeringen allerede nu fremlægge en plan for, hvordan den vil håndtere en eventuel anden bølge eller markant stigning i smitten i Danmark.

Det siger tre forhenværende overvismænd til Dagbladet Information.

"Hvis der kommer en ny smittebølge, skal vi vide, hvad vi har af beredskab. Vi skal vide, hvad vi kan foretage os, og hvilke redskaber man vil bruge for at dæmpe smittespredningen," siger eksempelvis Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, økonomiprofessor på Københavns Universitet og senior fellow i tænketanken Kraka, til Information.

Det er de tidligere overvismænd Michael Svarer og Torben M. Andersen, der begge er økonomiprofessorer fra Aarhus Universitet og har siddet i regeringens økonomiske ekspertgruppe under coronaudbruddet, enige i.

For selv om flere økonomiske nøgletal lige nu giver anledning til optimisme, kan usikkerheden ved, at smitten pludselig kan blusse op igen, atter vende tingene på hovedet. Og den usikkerhed kan politikerne reducere ved klart at melde ud, hvordan de vil gribe tingene an.

"Det vil helt klart være med til at afbøde nogle konsekvenser, fordi usikkerheden i sig selv kan komme til at have en negativ effekt på samfundsøkonomien," siger Torben M. Andersen til Information.

Den store nedlukning i marts lagde et hårdt pres på virksomhederne. Derfor er det vigtigt at vide, hvilke konkrete tiltag der i første omgang var effektive, så virksomhederne i tilfælde af en genopblussen på forhånd ved, hvordan de skal forholde sig.

"De fleste beslutninger i virksomheder bliver jo truffet ud fra, hvordan man tror, det går i fremtiden. Er der nogen til at købe vores produkt? Hvor mange skal vi ansætte, hvor meget skal vi markedsføre og sætte i produktion, hvad kan vi forvente af omsætningen," siger Michael Svarer til Information.

Problemet er, at hvis virksomheder er bekymrede for fremtiden, så holder de igen med både investeringer og ansættelser, forklarer Torben M. Andersen.

"Og det kan skabe en sneboldeffekt, hvor det trækker aktivitet ned og gør den økonomiske krise dybere," siger han til Information.

I et skriftligt svar til Information udtaler sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at der er etableret arbejdsgange for, hvordan enkeltudbrud håndteres. Løbende vurderer sundhedsmyndighederne således lokal smittespredning for hurtigt at kunne reagere.

"Formålet er at have et fintmasket overvågningssystem, hvor der testes grundigt, opspores effektivt og isoleres prompte, så der med nålestiksmæssig præcision kan lukkes ned lokalt, hvor smitten opstår, inden den breder sig," skriver ministeren til Information.

Regeringen arbejder derudover på et nationalt varslingssystem, lyder det i mailen. Her vil myndighederne på baggrund af tal for smittespredningen udforme en risikovurdering med konkrete tiltag, der kan sættes i gang, når smitten stiger i for eksempel en kommune eller region.

"En nedlukning vil altid basere sig på en konkret vurdering, men først og fremmest har vi etableret procedurer for beskyttelse af sårbare grupper i forhold til besøgsregler og test af personale på plejehjem og i hjemmeplejen, når smitten lokalt når over et vist niveau," skriver han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også