Radikale vil indføre medieskat og hente tocifret milliardbeløb

For at sikre medierne og dækningen af regionale og lokale forhold vil Radikale indføre en medieskat, der udgør over det dobbelte af den nuværende økonomiske støtte til medier. Skatten skal inddrive et tocifret milliardbeløb, som medierne kan søge midler fra.
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Et bærende princip i Radikales kommende medieudspil bliver at indføre en seperat medieskat, der skal inddrive mellem 10 og 13 mia. kr. om året fra de danske borgere, som medierne kan søge støtte fra. Det skriver Politiken.

Medieskatten skal erstatte det nuværende system med mediestøtte og licens, som udgør over 5 mia. kr., og skal ifølge partiets medieordfører, Jens Rohde, være på linje med kirkeskatten.

"Situationen i dag er, at de danske medier er voldsomt udfordrede af nogle techgiganter (Facebook, Google, m.fl.), som trækker annoncegrundlaget væk. Det betyder, at der bliver færre journalistiske arbejdspladser i det her land og dermed alt for få til at dække magthaverne, ikke mindst når det handler om kommuner og regioner. Du kan altid finde journalister til at dække Christiansborg, men meget andet kan ikke bæres af markedet. Kommuner flytter annoncekroner fra lokale trykte medier til andre platforme. Det betyder, at vi er ved at få en række nyhedsørkener i Danmark," siger Jens Rohde til avisen.

Radikale kritiserede regeringen for ikke at have afsat penge på finansloven til at skåne DR for yderligere besparelser, men i stedet at lægge op til, at pengene skal findes i den pulje på 1,5 mia., der er spillet ud som forhandlingsramme.

"Vi havde forventet, at der var afsat penge til DR (særskilt i udspillet, red.), så vi kunne bruge en del af de andre penge til også at adressere den hjælp, der skal til andre steder. Hvis vi både skal finde pengene til DR og til at redde P6 og P8 og samtidig skal smide penge ind i en pulje til lokale og regionale medier, så er vi ved at være derhenne, hvor der ikke er penge til andre initiativer," sagde Jens Rohde tidligere til MediaWatch.

Regeringens DR-udspil får kritik fra både højre og venstre side af Folketinget 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også