Ejendomdanmark ser med skepsis på forenklet lejelov

Den kommende sammenskrivning af lejeloven og boligreguleringsloven møder kritik af udlejernes talerør for at skubbe balancen mellem lejer og udlejer.
Jannick Nytoft, adm. direktør i Ejendomdanmark. | Foto: PR / Ejendomdanmark
Jannick Nytoft, adm. direktør i Ejendomdanmark. | Foto: PR / Ejendomdanmark

En længe ventet sammenskrivning af lejeloven og boligreguleringsloven er på trapperne, så både udlejere og lejere lettere kan finde rundt i paragrafferne, og hos Ejendomdanmark tilslutter man sig ambitionen om en forenkling, skriver organisationen i en pressemeddelelse på baggrund af det foreløbige lovudkast.

Alligevel er der malurt i bægeret:

"En forenkling er kærkommen, og det bakker vi meget op om. Det har været en jungle for alle at navigere rundt i reglerne. Men det er ærgerligt, at der på enkelte områder bliver forskubbet på den delikate balance mellem lejer og udlejer. Forenklingen skal være til alles bedste – ikke en bagvej til at få ændringer skubbet igennem uden en åben dialog," siger adm. direktør Jannick Nytoft, Ejendomdanmark, i meddelelsen.

Han peger på to ud af flere eksempler: F.eks. at det bliver sværere at få endelige forhåndsgodkendelser fra huslejenævn og udvidet fortolkning af reglerne om tilbudspligt, hvilket begge gør det sværere at agere som udlejer.

Samtidig med forenklingen følger også meget omfattende lovbemærkninger, som i en lang overgangsperiode vil kræve store administrative ressourcer, anfører organisationen:

"Det vil også kræve mange administrative ressourcer rundt om i virksomheder, når de skal tilpasse sig de nye regler. Og hvis der ikke følger nogen indholdsmæssig forenkling med – på nogle områder måske endda det modsatte – så kan de administrative byrder ved omstillingen på nogle områder synes som skønne, spildte kræfter," siger Jannick Nytoft.

Han påpeger desuden, at lovudkastene ikke forsøger at gå foran, når det kommer til digitalisering. Tværtimod sker der en indskrænkning af digital kommunikation ved at udvide den liste over meddelelser, som ikke kan leveres digitalt til lejere.

Ejendomdanmark har leveret to høringssvar til sammenskrivningen af lejeloven og boligreguleringsloven med fire overordnede pointer:

  • Uhensigtsmæssigt at stramninger indføres via lovbemærkninger fremfor ved åben dialog.
  • Manglende modernisering ift. øget digital kommunikation
  • Minimal forenkling men behov for implementeringsressourcer.
  • Styrkelse af huslejenævnene kræver, at der også kommer flere ressourcer med.

Butikscentre lider — direktør frygter at butikker må "lukke på stribe"

Talerør for udlejere efterlyser enklere love og regler – vil give færre "unødige konflikter"

Talerør kritiserer strammere regler for bopælspligt: "Det får vi ikke flere boliger af"'

Efter regning på 850 mio. kr. årligt til ejendomsbranchen: "En forkert vej at gå" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også