DI er loren ved at sende tusinder af raske på tidlig pension

Aftale er uheldig, fordi seniorerne fylder stadig mere som erfarne og vigtige medarbejdere, siger DI-direktør.
Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson
AF RITZAU

Den nye politiske aftale om ret til tidlig pension vil ifølge Dansk Industri bruge mange penge på at trække tusinder af raske og arbejdsdygtige medarbejdere ud af arbejdsmarkedet.

Og det er ikke godt, mener viceadministrerende direktør i Dansk Industri (DI) Kim Graugaard.

"Det er uheldigt i en situation, hvor seniorerne fylder mere og mere på arbejdsmarkedet som erfarne og vigtige medarbejdere, og vi ser ind i en fremtid med mangel på ikke mindst dygtige faglærte," udtaler han i en pressemeddelelse.

Den nye aftale giver de mennesker med de længste og ofte hårdeste arbejdsliv ret til at trække sig tidligere tilbage.

Retten til tidlig pension tager udgangspunkt i antallet af år på arbejdsmarkedet.

Har man som 61-årig været 44 år på arbejdsmarkedet, får man ret til at trække sig tilbage tre år før folkepensionen, mens 42 og 43 år giver ret til, at man kan gå fra et eller to år før folkepensionen.

"Vi håber, at regeringen som aftalt i forståelsespapiret snarest muligt vil fremlægge initiativer, som kan sikre de fornødne medarbejdere til det offentlige og de danske virksomheder. Ellers vil aftalen få yderligere negative konsekvenser for dansk økonomi, velfærd og vores arbejdsmarked," udtaler Kim Graugaard fra Dansk Industri.

Mens Dansk Industri kan være nervøs for, om der kommer til at mangle den nødvendige og kvalificerede arbejdskrav, er Dansk Metals formand omvendt meget glad for den nye aftale.

Formand Claus Jensen mener, at den nye pensionsaftale sætter den rette kurs for genopretningen af ret og pligt for seniorer, der har knoklet i mange år.

"I alt for mange år har der ikke været nok fokus på nedslidte, og alt for mange har ikke haft muligheden for en ordentlig seniortilværelse. Med denne brede aftale tager vi et rigtig godt skridt på vejen. Den vil utvivlsomt hjælpe mange, der har knoklet i store del af deres liv. Aftalen er en klar sejr for lønmodtagerne," udtaler han i en pressemeddelelse.

Dansk Metal er det forbund, der har den næststørste andel af medlemmer, der vil være berettiget til en tidlig tilbagetrækning, eftersom forbundets medlemmer typisk kommer i lære meget tidligt.

DF afviser skuffelse over manglende udlændingetiltag i aftale

Finanssektoren skal betale for ny pensionsreform - men regningen bliver mindre end ventet

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også