Danmark får baghjul af Sverige på investeringer – politikerne får skylden

Danmark tiltrækker ikke ejendomsinvestorer som før, og ud over manglende byudvikling resulterer det i faldende vækst og færre arbejdspladser, lyder det samstemmende fra Ejendomdanmark og Newsec.
Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark. | Foto: PR/Ejendomdanmark
Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark. | Foto: PR/Ejendomdanmark

Det danske arbejdsmarked er på få år blevet mindre tiltrækkende for investorerne, der i stigende grad vender sig mod eksempelvis Sverige. Sådan lyder analysen fra branchens interesseorganisationen, Ejendomdanmark, og erhvervsmægleren Newsec, der i en pressemeddelelse peger på politisk skabt usikkerhed som væsentlig årsag til udviklingen.

Mens Sverige de seneste tre år er gået fra 33 pct. af den samlede nordiske transaktionsvolumen til i dag at sidde på næsten halvdelen, og Norge ligger nogenlunde stabilt, udgør de gennemførte handler i Danmark nu blot 17 pct. sammenlignet med 26 pct. i 2017.

Jannick Nytoft og Morten Jensen, hhv. adm. direktør i Ejendomdanmark og Newsec, anklager ikke mindst det såkaldte "Blackstone-indgreb", der sætter et loft over renoveringer, samt den for nyligt vedtagne lagerbeskatning på ejendomme for at skræmme investorer væk. Det kan bl.a. komme til at koste arbejdspladser og vækst.

"Ejendomsbranchen bliver brugt som en utømmelig kilde for finansiering, og det ændrer grundlæggende på spillereglerne for markedet," siger Jannick Nytoft.

Hos Newsec forventer man – som EjendomsWatch omtalte mandag – at den danske transaktionsvolumen i år falder med op til 10 mia. kr. fra sidste års niveau på 55 mia. kr. Det vil i så fald svare til en halvering over de seneste tre år.

"Investorer skal være sikre på, at deres forretning ikke forsvinder alt efter, hvordan de politiske vinde blæser," lyder det fra Morten Jensen, der dog forventer mindre politisk uro på området i tiden, der kommer – noget, som ifølge direktør-kollega Jannick Nytoft vil komme hele det danske samfund til gavn.

"Vi har brug for at tiltrække investorer, så vi kan udvikle vores bygninger og byer. Det betyder ikke kun moderne og mere grønne boliger – det skaber også arbejdspladser og vækst", siger han.

Newsec forventer fald i ejendomshandler på op mod 10 mia. kr. i forhold til sidste år

Blackstone-indgreb får PFA til at vende sig mod Sverige for at opbygge boligportefølje 

Ejendomsbranchen forventer fald på 40 mia. kr. i 2020: Butiksejendomme er hårdest ramt 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også