PolicyWatch

888 millioner til urørt skov og parker begejstrer naturfolket

Naturpakken er mere ambitiøs, end præsident i Danmarks Naturfredningsforening havde turdet håbe på.

"Det er et kvantespring for naturbeskyttelsen i Danmark."

Sådan lyder det fra Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening (DN), om en ny naturpakke til 888 millioner kroner.

Aftalen, der er indgået mellem regeringen, De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet, betyder, at der skal etableres yderligere 13 naturnationalparker.

I forvejen er det aftalt, at der etableres to naturnationalparker i henholdsvis Gribskov i Nordsjælland og Fussingø i Østjylland.

Derudover er der indgået aftale om 75.000 hektar urørt skov.

Aftalen er mere ambitiøs, end DN-præsidenten havde turde håbe på.

"Jeg var meget skuffet, da jeg så det oprindelige udspil fra regeringen, hvor der blev afsat 50 millioner kroner om året. Nu er vi oppe på samlet set over 800 millioner kroner, og det er rigtig godt."

Det er en kendt sag, at det de senere år er gået voldsomt ned ad bakke for den vilde natur herhjemme.

"Vi står i en kæmpe biodiversitetskrise, der er lige så alvorlig som klimakrisen. Det er nu blevet anerkendt, og det opfatter jeg som et nybrud i dansk naturpolitik," siger Maria Reumert Gjerding.

Men træerne vokser som bekendt ikke ind i himmelen.

"Det er et utroligt vigtigt skridt i den rigtige retning, men vi skal selvfølgelig længere end det. Vi skal omdanne landbrugsjord til natur, og vi skal også omlægge private skove til urørt skov."

Det ventes afklaret i løbet af 2021, hvor de yderligere 13 naturnationalparker skal ligge.

Det står dog fast, at det bliver på arealer, som staten i forvejen ejer.

Også generalsekretær Bo Øksnebjerg, WWF Verdensnaturfonden, er begejstret.

"Regeringen har lyttet til vores og forskernes anbefalinger om at udlægge langt mere urørt skov, samt etablere store, sammenhængende naturområder med græssende dyr," siger han i en pressemeddelelse.

Det er dog ifølge Bo Øksneberg ikke kun skovene, der trænger til en hjælpende hånd.

Det står også skidt til i havene omkring Danmark.

Derfor håber Verdensnaturfonden på, at der også kommer en havplan med fredede områder, hvor dyrelivet kan udvikle sig ligesom i skovene.

I Landbrug & Fødevarer ser viceformand Lone Andersen flere gode elementer i den nye aftale, blandt andet etablering af et såkaldt biodiversitetsråd.

"Vi havde gerne set, at der i midlerne også var sat fokus på naturen i det åbne landskab. Vi har eksempelvis peget på behovet at afsætte nationale midler til pleje af særligt værdifuld natur, som i mange tilfælde ejes og forvaltes af landmænd," siger hun i en kommentar.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier