Restriktionsramt erhvervsliv kalder på fleksible løsninger

Erhvervsorganisationer savner fleksible løsninger og ny lønkompensation for trængte virksomheder. "Jeg er rigtig skuffet over, at man ikke har haft en dialog med os om de her ting," siger adm. direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen.
"Man kunne kigge på muligheder i stedet for begrænsninger," siger Brian Mikkelsen, der langer ud efter regeringen for manglende inddragelse af erhvervslivet. | Foto: PR/Dansk Erhverv
"Man kunne kigge på muligheder i stedet for begrænsninger," siger Brian Mikkelsen, der langer ud efter regeringen for manglende inddragelse af erhvervslivet. | Foto: PR/Dansk Erhverv
af ritzau/policywatch

I stedet for at fortsætte den fulde nedlukning af de fleste af landets butikker foreløbig frem til 28. februar, burde man have se mod fleksible løsninger for det trængte erhvervsliv.

Det mener Dansk Erhverv. Her peger man på, at der kunne gives tilladelse til en "click-and-collect"-ordning i landets butikker. På den måde kunne man bestille online med kontantløs betaling og afhente en vare fysisk i en butik.

Man kunne hos eksempelvis frisører og andre liberale erhverv have lavet en ordning, så der kun er en enkelt kunde i butikken ad gangen.

Man har endda, mener direktør Brian Mikkelsen, en moralsk forpligtelse til at udsætte fristen for momsbetaling til efter 1. marts.

"Man kunne kigge på muligheder i stedet for begrænsninger," siger Brian Mikkelsen, der langer ud efter regeringen for manglende inddragelse af erhvervslivet:

"Der har slet ikke været en dialog med os om det. I forbindelse med tidligere nedlukninger har der været noget dialog om, hvorvidt man kunne justere. Det har der slet ikke været denne gang."

Meldingen kommer, efter at regeringen torsdag på et pressemøde har bekræftet, at restriktionerne vil blive forlænget med yderligere tre uger.

Hos Dansk Industri mener man, at de tre ugers yderligere restriktioner er "meget lang tid", og organisationen savner også svar på eksportproblemerne.

"Også vores eksport er ramt af massiv usikkerhed og en række restriktioner, der gør ondt hver eneste dag. Situationen lige nu koster en milliard kroner for danske virksomheder i omsætning – om dagen," siger direktør Lars Sandahl Sørensen.

Situationen er gravalvorlig for de mange virksomheder, der må holde lukket, siger Brian Mikkelsen.

"Det, jeg sådan set er rigtig skuffet over, er, at man ikke har haft en dialog med os om de her ting. Vi er ikke sundhedsmyndigheder, men vi har nogle forslag," siger han.

SMV-danmark: Kompensationen skal forbedres

Udsigten til endnu én måneds nedlukning er "katastrofal" for mindre virksomheder, lyder det fra adm. direktør for SMV-danmark, Jakob Brandt, i en meddelelse.

Organisationens seneste undersøgelse pegede blandt andet på, at tæt på hver tredje af de nedlukkede virksomheder er i risiko for at gå konkurs inden for de næste tre måneder.

"Det var endda før, de vidste, at restriktionerne blev forlænget. De er i en dybt ulykkelig situation," udtaler Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark, der organiserer 18.000 virksomheder.

Hvis små virksomheder som frisører, butikker og bilforhandlere skal overleve endnu mindst én måneds yderligere tvangsnedlukning, så skal kompensationen forbedres, foreslår direktøren.

Coronarestriktioner forlænges frem til 28. februar 

Mette Frederiksen varsler forlængelse af kompensation til erhvervs- og kulturliv

Måske åbner skolen for de yngste før 28. februar 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også