PolicyWatch

Flertal vedtager endeligt byggeri på Lærkesletten på Amager Fælled

Et flertal på Københavns Rådhus har nu stemt den endelige lokalplan af Lærkesletten igennem.

Amager Fælleds Venner og Extinction Rebellion under demonstration mod byggeriet på Amager Fælled. | Foto: Jens Hartmann Schmidt

Gravemaskiner og betonblandere rykker ind på Lærkesletten på Amager Fælled.

Det står klart, efter et flertal i Københavns Borgerrepræsentation torsdag aften har stemt for den endelige lokalplan for området, der giver grønt lys til opførelsen af boliger, skole, daginstitutioner, plejehjem og butikker på i alt 219.000 kvadratmeter af naturområdet på Amager.

Det skriver TV 2 Lorry.

Partierne Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, løsgænger Kasandra Behrndt-Eriksen og løsgænger Kåre Traberg Smidt stemte for, mens Enhedslisten, Alternativet, Frie Grønne og løsgænger Peter Dits Christensen stemte imod.

Lokalplanen, som der nu er flertal for blandt politikerne, baner vejen for, at naturområdet Lærkesletten kan sælges til private investorer med henblik på byudvikling af 2.000 boliger.

Det sker på trods af, at en ny meningsmåling viser, at størstedelen af københavnerne slet ikke ønsker byggeri på Amager Fælled.

Salget skyldes, at Københavns Kommune skal finde midler til at finansiere betalingen af metroen i København og er en del af forliget i Københavns Kommune fra 2017.

Selvom afstemningen om den endelige lokalplan blot var formalia i Borgerrepræsentationen, blev sagen alligevel diskuteret heftigt på mødet torsdag aften.

Forud havde SF flirtet med at stemme imod lokalplanen og dermed bryde forliget, selvom partiet både stemte for det oprindelige forlig i 2017 og senest i Teknik- og Miljøudvalget den 11. januar i år.

"SF kommer ikke til at levere de afgørende mandater til byggeriet på Amager Fælled."

"Udgangspunktet for aftalen var, at der var flertal for at bygge på fælleden uden om SF. Hvis det flertal ikke længere er det, skal vi selvfølgelig ikke stemme for aftalen," sagde sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling for bare to dage siden i Politiken.

Ved aftenens møde mødte den vage udmelding fra SF dog ikke opbakning blandt de øvrige partier.

"Hvornår kan man stole på SF? SF gik til valg på ikke at bygge på fælleden – SF skrev under på, at der skulle bygges på fælleden. Nu vil SF så måske ikke bygge på fælleden for et par dage siden, og i dag står det klart, at SF stemmer for at bygge på fælleden," lød det fra Konservatives gruppeformand Jakob Næsager under mødet.

Sagen (og slaget) om Amager Fælled tog sin start, da den oprindelige plan for at bygge på Strandengen på Amager Fælled smuldrede kort før kommunalvalget i 2017 efter massive protester og borgeropstand.

Kritikerne mener blandt andet, at området er fyldt med uerstattelig natur, og efter at have fastholdt byggeplanen mens flere partier efterhånden ville revidere den, måtte Borgerrepræsentationens største parti Socialdemokratiet med daværende overborgmester Frank Jensen i front sande, at et byggeri på Strandengen ikke blev en realitet – om end det ikke huede ham.

"Jeg måtte konstatere, at der ikke er flertal for det. En række partier har peget på muligheden for at flytte det hen til et sted, hvor der er planlagt en campingplads. Nu har jeg sagt, at nu slår jeg en streg i sandet. Nu ligger vi det gamle byggefelt bag os og kigger på det nye byggefelt," lød det fra Frank Jensen efter det afgørende møde i Borgerrepræsentationen i 2017.

Oprindeligt var det planen, at der skulle bygges 2.500 boliger på den gamle strandeng på Amager Fælled over for Ørestaden.

I stedet blev naturområdet Lærkesletten, som ligger ovenpå en gammel losseplads, udvalgt som nyt byggefelt sammen med Stejlepladsen i Sydhavnen og Selinevej på Kalvebod Fælled.

Men også på de nye områder møder politikerne modstand.

Kommunen har modtaget flere tusinde negative høringssvar fra borgerne omkring byggerierne specielt på Amager Fælled og Stejlepladsen.

Naturområdet Lærkesletten har tidligere været fredet, men i foråret 2019 blev Lærkesletten affredet som et led i realiseringen af byggeriet på Amager Fælled.

I januar 2021 gav et flertal i Københavns Teknik- og Miljøudvalget en endelig godkendelse til byggeprojekterne i naturområderne.

Dermed manglede byggeprojekterne blot en blåstempling i Borgerrepræsentationen – og i aften blev den virkelighed.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier