Eksperter: Splittelse om genåbning svækker befolkningens tillid

Aftalen om en gradvis genåbning af samfundet har skabt dybe skel på Christiansborg. Det kan få alvorlige konsekvenser for befolkningens opbakning til restriktionerne, advarer eksperter.
Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (KF) bliver interviewet om genåbning umiddelbart efter justitsministeren, sundhedsministeren og børne- og undervisningsministeren har holdt doorstep om genåbning af samfundet, på Christiansborg i København onsdag den 24. februar 2021 | Foto: Philip Davali
Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (KF) bliver interviewet om genåbning umiddelbart efter justitsministeren, sundhedsministeren og børne- og undervisningsministeren har holdt doorstep om genåbning af samfundet, på Christiansborg i København onsdag den 24. februar 2021 | Foto: Philip Davali
af dagbladet information formidlet af ritzau

Tirsdag aften forlod de blå partier forhandlingerne om genåbningen. Ifølge de blå partier blev de smidt ud af regeringen, som på den anden sider afviser udlægningen og i stedet henviser til, at uenighederne om genåbningen var for store.

Forløbet har affødt en hed debat mellem fløjene på Christiansborg, og statsminister Mette Frederiksen (S) adresserede da også splittelsen på pressemødet onsdag aften.

Men uenighederne er ikke bare ligegyldigt politisk fnidder. De kan ende med at have alvorlige konsekvenser for håndteringen af coronapandemien den næste tid. Den enkelte borgers adfærd er nemlig afgørende for at holde epidemien i kontrol, og splittelse i folkestyret har tidligere gjort, at færre danskere støtter op om restriktionerne, advarer eksperter i Dagbladet Information.

En af dem er professor Michael Bang Petersen fra Aarhus Universitet, som leder forskningsprojektet Hope om vores adfærd under coronakrisen.

"En polariseringsdebat som denne øger i hvert fald ikke forståelsen af den overordnede strategi hos den enkelte vælger. På den måde kan man godt forestille sig, at det vil trække yderligere i en retning, hvor man i mindre grad efterlever anbefalingerne," siger han til Information.

Gert Tinggaard Svendsen, der er professor på Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet og forfatter til en række bøger om tillid, mener også, at den politiske splittelse kan svække befolkningens opbakning til de politiske beslutninger.

»Problemet er, at det giver uforudsigelighed. Og det er ikke godt for tilliden, for tillid handler om at kunne forudsige, hvad der sker i fremtiden. Og med splittelsen bliver det sværere at forudse, hvad der sker rent politisk og indrette sig efter det,« siger han til Information.

Sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, er ikke i tvivl om, at splittelsen på Christiansborg har en negativ indvirkning på befolkningens adfærd. Ifølge hende understreger det, at regeringen burde arbejde mere for at inddrage alle partier.

Jan E. Jørgensen (V) siger til Information, at han synes, "det er ærgerligt, at tonen er blevet så hård".

"Folketinget plejer jo at være et rart sted at være."

Også gruppeformand for SF, Jacob Mark, konstaterer, at "det ikke er et godt klima, der er i folketinget lige nu".

"Det er tydeligt at mærke, at de borgerlige partier føler, de ikke bliver inddraget nok. Og at man fra regeringens side ikke vil give dem noget. Jeg synes også til tider, at det er for svært at bryde igennem," siger han til Information.

Statsministeren ser ikke sexisme som et "meget stort" problem i S

Statsminister er gået fra forsigtighed til kalkuleret risiko 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også