Hjælp på vej til ofre for Nemid-svindel

Regeringen vil hjælpe ofre for identitetstyveri, og det vækker begejstring hos flere partier. Venstre og Dansk Folkeparti vil dog samtidig have finansministeren til at forholde sig til myndighedernes håndtering af de offentlige it-systemer, der er blevet svindlet.
"Vi har set bekymrende eksempler på, hvordan mennesker kan komme i klemme. Og der er vi simpelthen ikke gode nok til at hjælpe mennesker, der bliver udsat for identitetstyveri," siger Finansminister Nicolai Wammen (S) til DR. | Foto: Emil Helms
"Vi har set bekymrende eksempler på, hvordan mennesker kan komme i klemme. Og der er vi simpelthen ikke gode nok til at hjælpe mennesker, der bliver udsat for identitetstyveri," siger Finansminister Nicolai Wammen (S) til DR. | Foto: Emil Helms
af DR formidlet af ritzau

Der er politisk hjælp på vej til ofre for identitetstyveri.

"Vi har set bekymrende eksempler på, hvordan mennesker kan komme i klemme. Og der er vi simpelthen ikke gode nok til at hjælpe mennesker, der bliver udsat for identitetstyveri," siger Finansminister Nicolai Wammen (S) til DR.

Regeringen vil blandt andet lave en hotline, der skal have åbent alle årets dage, hvor ofrene kan få hjælp.

"De fleste mennesker ved jo ikke, hvad man skal gøre. Og der er der altså brug for, at vi som samfund går ind og hjælper og kan guide i forhold til politi og bank, og hvad der ellers måtte være brug for," siger finansministeren.

Regeringen vil også sikre, at ofrene ikke ender med at stå med regningen, hvis de bliver svindlet uden at have handlet uagtsomt.

"Man må ikke komme i klemme økonomisk, hvis man uden skyld bliver udsat for identitetstyveri," siger Nicolai Wammen, der var indkaldt til samråd om Nemid-svindel i dag.

SF har talt for bedre beskyttelse af ofre for identitetstyveri, og derfor vækker dagens udmelding begejstring hos partiet.

"Nu begynder man for første gang at anerkende, at man faktisk kan være offer for Nemid-svindel. Det er et kæmpe fremskridt for ofrene. Man skal bare ikke stå alene i den situation, hvor der er svindlet i ens navn," siger Karina Lorentzen, der er retsordfører for SF.

Også Venstre og Dansk Folkeparti bakker op om regeringens planer for at hjælpe fremtidige ofre for identitetstyveri.

Men de to partier vil samtidig have finansministeren til at forholde sig til myndighedernes håndtering af de offentlige it-systemer, der er blevet svindlet.

"Det er en skandalesag, og der er ikke nogen, der vil tage ansvaret for det, og det kan ikke være rigtigt," siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup.

DR afslørede i starten af februar, at Nemkonto-systemet er blevet misbrugt til svindel siden 2016, og at Digitaliseringsstyrelsen er blevet advaret om svindlen talrige gange uden at ændre Nemkonto-systemet, så svindlen kan forhindres.

Det er også kommet frem, at Digitaliseringsstyrelsen flere gange har fravalgt de sikreste løsninger, når styrelsen har ændret NemID-systemet for at dæmme op for keylogger-svindlen.

Digitaliseringsstyrelsen har afvist kritikken, men både Venstre og Dansk Folkeparti kræver svar fra Finansministeren, der er den øverste ansvarlige for Digitaliseringsstyrelsen.

"I den situation har man altså en pligt til at handle, og der må jeg altså bede om en nærmere forklaring fra ministeren," siger Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen.

Nicolai Wammen oplyste på samrådet, at han vil bede Digitaliseringsstyrelsen om en redegørelse for styrelsens håndtering af svindlen, og at han derefter vil afgøre om forløbet skal have konsekvenser.

Virksomheder advarer mod nye regler for udenlandsk arbejdskraft

20 milliarder på vej til danskerne kan give "markant rygstød" til dansk økonomi 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også