PolicyWatch

Enhedslisten kræver forhandling – vil styrke hjælpepakker

Hos Enhedslisten er man klar til en alliance med blå blok, hvis det kan sikre større hjælpepakker.

"Vi ser desværre ind i en stor risiko for, at vi får en bølge af konkurser og fyringer. Derfor har vi brug for at få forbedret hjælpepakkerne," siger erhvervsordfører, Victoria Velasquez. | Foto: Jens Dresling

Onsdag blev coronahjælpepakkerne til erhvervslivet forlænget, så de gælder til og med 5. april. Det er dog ikke nok, mener Enhedslisten, som vil have regeringen til at indkalde til forhandlinger.

Det siger partiets erhvervsordfører, Victoria Velasquez, efter at erhvervsministeren ellers onsdag meldte ud, at han ikke umiddelbart ville indkalde til forhandlinger.

Hun fortæller, at Enhedslisten er klar til en alliance med de blå partier for at få større hjælpepakker til især små selvstændige.

"Vi ser desværre ind i en stor risiko for, at vi får en bølge af konkurser og fyringer. Derfor har vi brug for at få forbedret hjælpepakkerne," siger hun.

Partiet forslår blandt andet, at lønkompensationen styrkes. Derudover skal virksomheder have lov til at udskyde betaling af moms og A-skat til 2022. Selvstændige skal også kunne betale det tilbage i rater over tre år.

Det skal være med til at sikre selskabernes likviditet. Det er et udtryk for, om en virksomhed har penge til at betale sine regninger og løn til ansatte.

"Vi er klar til at række hånden over til blå blok, hvis det er det, der skal til for at sikre, at selvstændige ikke knækker nakken, og vi får en fyringsbølge," lyder det fra Victoria Velasquez.

Der blev sidste forår indført flere hjælpepakker, der skulle holde hånden under de danske virksomheder, da samfundet blev lukket ned for at begrænse smitten med covid-19.

De er flere gange blev forlænget siden - så sent som torsdag. Med pakkerne kan virksomheder og selvstændige få kompensation, hvis de har en nedgang i omsætningen på mindst 30 procent.

De kan også få kompensationen til medarbejdernes løn og faste omkostninger. Ind til videre er der udbetalt 29,1 milliarder kroner i hjælpepakker. Tæt på halvdelen er i lønkompensation.

Hos virksomhederne mener man, at det er oplagt at kigge på kompensationspakkerne igen. Det siger Brian Mikkelsen, der er administrerende direktør i Dansk Erhverv.

"Der skal selvfølgelig findes løsninger, der passer til de aktuelle udfordringer, og vi bidrager gerne med input til justeringer af kompensationspakkerne."

"Det er i øvrigt en hastesag, da det for mange virksomheder haster med at få klarhed," siger han i en skriftlig kommentar.

Hos SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, kommer Enhedslistens udmelding som "sød musik".

"For de små selvstændige styrtbløder penge hver eneste dag, de er tvangslukkede, fordi lønkompensationen ikke dækker 100 procent," siger Jakob Brandt, administrerende direktør i organisationen i en kommentar.

Han nævner som eksempel, at en frisør med fem ansatte i gennemsnit skal af med cirka 50.000 kroner om måneden for at holde sine ansatte hjemme på lønkompensation, samtidigt med at salonen ingen indtjening har.

"Det kan de snart ikke holde til længere. Mange selvstændige har gældsat sig, og konkurserne truer," siger han.

Statsministeren ser ikke sexisme som et "meget stort" problem i S

Tech-ambassadøren: Vi skal vise tech-giganterne, hvordan vi laver ansvarlig teknologi i Danmark 

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier