52 kommuner vil rense forurenet drikkevand

Nu har over halvdelen af landets kommuner givet tilladelse til at rense drikkevandet, fordi forureningsproblemerne er vokset kraftigt.
Miljøminister Lea Wermelin oplyser til Jyllands-Posten, at hun vil have sat en kortlægning i gang for at få en samlet plan for beskyttelse af drikkevandet – og at rensningen skal være midlertidig. | Foto: Jens Dresling
Miljøminister Lea Wermelin oplyser til Jyllands-Posten, at hun vil have sat en kortlægning i gang for at få en samlet plan for beskyttelse af drikkevandet – og at rensningen skal være midlertidig. | Foto: Jens Dresling
af Jyllands-Posten formidlet af ritzau

For 10 år siden fik Hjørring Vand efter en hård kamp lov til at rense drikkevand for giftrester i stedet for at lukke forurenede boringer. Siden er en række kommuner enten gået i gang med at rense eller forbereder det.

Ifølge Miljøstyrelsen har 52 kommuner siden 2012 givet i alt 110 tilladelser til vandrensning. Rensning, der typisk vil ske med et filter eller lignende, skriver Jyllands-Posten.

I landets tredjestørste kommune, Odense, er man lige nu ved at opsætte pilotanlæg til rensning i de områder, hvor problemerne er størst, forklarer projektchef Troels Kærgaard Bjerre fra Vandcenter Syd.

"Vi er i gang med et gradvist paradigmeskifte, fordi problemerne med forurening af drikkevandet er blevet så massive, at vi er nødt til at glemme den dogmatiske tilgang, man tidligere havde, at vi ikke måtte rense drikkevandet," siger Troels Kærgaard Bjerre til Jyllands-Posten.

Han henviser til, at holdningen for få år siden var, at man i Danmark som udgangspunkt kun skulle levere rent, urenset drikkevand. Men fund på over grænseværdien for en række problematiske stoffer i en tredjedel af indvindingsboringerne har fået Vandcenter Syd på andre tanker.

Hos SK Forsyning i Slagelse har man endnu ikke fået tilladelsen, men forbereder sig på fremover at rense en del af drikkevandet, oplyser vandchef Jan Jørgensen.

Udviklingen bekræftes hos både de store vandværkers forening, Danva, og hos Danske Vandværker.

"Mange hundrede boringer i hele landet udnyttes ikke optimalt på grund af forurening, og jeg tror, at vi har flere anlæg til rensning af drikkevand om 10 år end i dag," siger seniorkonsulent Claus Vangsgård fra Danva.

Hos Danske Vandværker forventer direktør Susan Münster langt mere rensning af drikkevandet i fremtiden.

Miljøminister Lea Wermelin er bekymret over udviklingen. Hun oplyser til Jyllands-Posten, at hun vil have sat en kortlægning i gang for at få en samlet plan for beskyttelse af drikkevandet – og at rensningen skal være midlertidig.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også