Sundhedsministeriet afviste at støtte dansk vaccine trods anbefaling

Trods Lægemiddelstyrelsens anbefalinger afviste Sundhedsministeriet i sommer at støtte den danske vaccine fra Bavarian Nordic, skriver Information. Ifølge ministeriet satsede man på EU-strategien.
Sidste sommer afviste Sundhedsministeriet at støtte en lovende dansk vaccinekandidat, skriver Dagbladet Information. | Foto: LISELOTTE SABROE
Sidste sommer afviste Sundhedsministeriet at støtte en lovende dansk vaccinekandidat, skriver Dagbladet Information. | Foto: LISELOTTE SABROE
af Dagbladet Information formidlet af ritzau

Sundhedsministeriet valgte sidste sommer at trodse en anbefaling fra Lægemiddelstyrelsen og afviste at støtte en lovende dansk vaccinekandidat.

Det skriver Dagbladet Information.

Vaccinen er udviklet af forskere fra Københavns Universitet i firmaet Adaptvac, der har solgt licensen til medicinalselskabet Bavarian Nordic, som i denne uge for første gang testede vaccinen på mennesker.

I juli sidste år præsenterede forskerne deres resultater på et møde med Lægemiddelstyrelsen. Formålet var at undersøge mulighederne for en aftale om at reservere millioner af vaccinedoser til Danmark "til kostpris" mod en delvis offentlig finansiering. Forventningen var dengang, at vaccinen kunne være klar til godkendelse i november 2021. Det viser en aktindsigt, Information har fået.

Og perspektiverne var store. På en præsentation til mødet beskrev forskerne vaccinens antistofrespons, altså evne til at modstå corona, som hurtigere, stærkere og mere langvarigt end andre kandidater. Og siden er data om vaccinen blevet publiceret i tidsskriftet Nature Communications, hvor en uvildig ekspert kalder kandidaten for en af de mest lovende og dens evne til at neutralisere den nye coronavirus for "bemærkelsesværdig".

Efter mødet anbefalede Lægemiddelstyrelsen ifølge Sundhedsministeriet at støtte vaccinen med 10 millioner euro – 75 millioner kroner – "med forbehold for, at forskellige juridiske og økonomiske problemstillinger skulle udredes".

Statsminister Mette Frederiksen (S) har i Berlingske udtalt, at regeringen er "er nødt til at turde stille med noget risikovillig kapital for at understøtte kapaciteten" af vacciner.

Alligevel afviste Sundhedsministeriet at støtte vaccinen. Og nu risikerer den ikke at blive til noget. Det vækker hård kritik fra flere sider.

Rasmus Bech Hansen, som er direktør i Airfinity, en videnskabsanalysevirksomhed, der monitorer coronaudviklingen, mener, at Danmark har sovet i timen.

"Det er tydeligt, at man fra dansk side slet ikke har oplevet situationen som den brændende platform, man burde. Man burde fra starten have taget vaccineudvikling lige så alvorligt som lockdown og investeret hurtigt og meget i forskning og udvikling, kliniske forsøg og potentielt også produktion. Det havde oplagt indebåret at satse på andre løsninger end EU-aftalen," siger han til Information.

Hos Venstre kalder sundhedsordfører Martin Geertsen det for "en kæmpe fejl".

"Hvis man kigger lidt i bakspejlet, så ser det ud til, at regeringen i stedet for at rejse verden rundt for at indgå vaccineaftaler kunne have kigget i egen baghave og fundet et kæmpemæssigt potentiale for at sikre vacciner til Danmark," siger han til Information.

Den manglende støtte har forsinket udviklingen af vaccinen, fortæller Rolf Sass Sørensen, som er vicepræsident for kommunikation i Bavarian Nordic.

"De vacciner, som allerede er på markedet, har det til fælles, at man gjorde noget helt usædvanligt og kørte flere forsøg oven i hinanden. For tiden er så kostbar. Men det har vi ikke haft mulighed for, fordi vi ikke fik den eksterne finansiering," siger han til Information.

Ifølge Sundhedsministeriet henholdt man sig dengang til "den indkøbsstrategi, som blev lagt i EU".

"Støtten til vaccinekandidater tog udgangspunkt i en samlet vurdering af, hvilken vaccinestrategi der på daværende tidspunkt ville give flest vacciner til Danmark på kortest tid," skriver ministeriet i en mail til Information.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også