Partier er enige om fordeling af EU-pulje til fiskeriet

Der er sat destinationer på 917 mio. kr. fra EU's fiskeripulje for de kommende år. Grøn omstilling af fiskeriet i fokus.
En del af aftalen handler om at støtte det nære kystfiskeri. | Foto: Miriam Dalsgaard
En del af aftalen handler om at støtte det nære kystfiskeri. | Foto: Miriam Dalsgaard
af torben salomonsen og ritzau

Folketingets partier har fundet fælles fodslag i at fordele de 917 mio. kr. fra EU's fiskerifond, hvor bæredygtighed er i fokus. Det fortæller Fødevareministeriet i en meddelelse.

Pengene fra den såkeldte Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond gælder for perioden 2021-2023, og her afsættes der i den danske aftale 436,8 mio. kr. til en række grønne og bæredygtige indsatser. Det indebærer "afprøvning af miljøforbedrende løsninger", forskning og øget fokus på landbaseret akvakultur.

"Jeg er glad for, at vi kan lande så bred en aftale, hvor vi i fællesskab giver et historisk beløb direkte til grøn omstilling i fiskeriet. Vi er alle gået til forhandlingerne med en ambition om at hjælpe fiskeriet med at udvikle sig i en bæredygtig og mere klimavenlig retning, så de danske fiskere står bedre rustet mod fremtidens udfordringer," siger fiskeriminister Rasmus Prehn (S).

Aftalen indebærer midler til blandt andet udvikling og afprøvning af grønne teknologier, nye fiskerimetoder, udvikling af fangstredskaber, vandløbsrestaurering og miljø- og klimaforbedringer i akvakultursektoren. Desuden skal aftalen "støtte og udvikle det skånsomme og nære kystfiskeri til gavn for de mindre lokalsamfund". Der afsættes ligeledes midler til, at de danske fiskeriforeninger kan få støtte til fremme af salg af fisk.

Indsatserne kan mere konkret blandt andet handle om at udvikle nye fangstredskaber, som for eksempel skal betyde, at man undgår for meget bifangst.

"Mange steder har man det problem, at man får små torsk med i nettet, som ikke er udviklet endnu, så det kan gå ud over torskebestanden på sigt. Har man nye fangstredskaber, der bedre undgår, at man får torsk med som bifangst, når de er for små, så er det jo en kæmpe forbedring," siger Rasmus Prehn til Ritzau.

Fiskeriministeren har fået alle Folketingets partier med på aftalen, hvor der også afsættes godt 450 mio. kr. til myndighedsopgaver.

"For Venstre er det vigtigt, at aftalen fremmer den grønne omstilling inden for såvel fiskeri som akvakultur. Det er danske styrkepositioner, som får en håndsrækning til en grøn omstilling. Samtidig sikres der en fornuftig indsats for kystfiskeriet," siger fiskeriordfører for Venstre, Torsten Schack Pedersen.

Skepsis fra fiskeriforening

Ikke alle er dog glade. Danmarks Fiskeriforening er skeptisk over for fordelingen af pengene, siger formand Svend-Erik Andersen.

"Vi havde gerne set, at der, hvor fiskeriet kan bidrage med en grøn omstilling og klimatilpasning, at der var allokeret flere penge til at komme ud til fartøjerne, så fiskerne kunne investere i klimatilpasning af fiskeriet," siger han.

Svend-Erik Andersen peger i sin kritik på, at der blandt andet er sat knap 200 millioner kroner af til myndighedsopgaver som for eksempel teknisk bistand. Hertil kommer 180 millioner kroner til kommunerne til at arbejde med vandløbsrestaurering med genopretning af gydepladser og passager for fisk.

"Det her er en fiskeriudviklingspakke fra EU. Og det er meget svært for os at se, at det har ret meget med fiskeriudvikling at gøre, at kommunerne får 180 millioner kroner til at lave vandløbsrestaurering rundt omkring i Danmark," siger han.

Rasmus Prehn holder fast i, at det er en "afbalanceret ordning", som hele Folketinget står bag.

"Det er et helt forventeligt synspunkt, at når man repræsenterer fiskerne, vil man selvfølgelig helst have, at så mange penge som muligt går ud til den enkelte fisker. Vores opgave på Christiansborg er at se et helhedsperspektiv. Det at tænke vandløbsrestaurering og sørge for, at der også er fiskerikontrol, er en del af det helhedsbillede, der gør, at der også er et stærkt fiskerierhverv i fremtiden," siger han.

Gennembrud i fiskeriforhandlinger skræmmer fiskerne  Aftaler giver danske fiskere adgang til norsk farvand

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår