PolicyWatch

Regeringen dropper trafikprojekter fra sit eget valgoplæg

Vælgerbedrag, siger LA, og en lokal socialdemokrat undrer sig over, hvad der blev af midtjysk motorvej, der var med i S-valgoplæg.

Transportminister Benny Engelbrecht forsvarer fravalget af en række projekter fra S-valgoplægget. | Foto: Mads Claus Rasmussen

Selv om regeringen netop har fremlagt en infrastrukturplan til mange milliarder kroner, er flere projekter fra partiets eget valgoplæg røget i svinget.

I et trafikudspil fra 2019 oplistede Socialdemokratiet i alt 30 "relevante projekter", som burde "indgå i drøftelserne om en langsigtet infrastrukturplan". Dengang beløb planen sig til 70 mia. kr.

Nu afsættes et endnu større beløb: over 100 mia. kr. frem mod 2035. Alligevel har regeringen fravalgt en stribe projekter fra sit eget valgoplæg, bl.a. en udbygning af Helsingørmotorvejen, en ny motorring 5 om København, nye investeringer i Oddesundbroen og en ny midtjysk motorvej, også kaldet Hærvejsmotorvejen.

Det skriver Jyllands-Posten.

En stribe socialdemokrater har ellers gennem årene argumenteret for at etablere Hærvejsmotorvejen. Sundhedsminister Magnus Heunicke fastslog som transportminister i 2014, at den skulle på "det landkort, vi tegner, når vi kigger fremad". Så sent som i valgkampen fastslog finansordfører Christian Rabjerg, at en ny motorvej gennem Midtjylland var vigtig.

Formand for Hærvejskomitéen Poul Andersen (S), der i dag er medlem af regionsrådet i Region Syddanmark og tidligere var trafikordfører på Christiansborg gennem en lang årrække, er skuffet over sit parti.

"Det undrer mig, at man lige pludselig ikke vil vedkende sig det. Og det irriterer mig, at det kommer fra mit eget parti, som gennem mange år ellers har signaleret, at det er et godt projekt," siger han til Jyllands-Posten.

Transportordfører Ole Birk Olesen (LA) mener, at S er ude i et "kalkuleret vælgerbedrag", og Venstre undrer sig.

"Socialdemokratiet kørte i valgkampen høj profil på specielt Hærvejsmotorvejen. Det undrer mig, at den nu er glemt," siger transportordfører Kristian Pihl Lorentzen (V) til Jyllands-Posten.

Transportminister Benny Engelbrecht forsvarer fravalget af en række projekter fra S-valgoplægget.

"Det var en bruttoliste, og der er så andre vejprojekter, som er blevet lagt til i forhold til vores oprindelige udspil. Der er tale om en samlet vurdering," siger ministeren, der også mener, at flere af de fravalgte projekter savner bred, lokal opbakning.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Jyllands-Posten.)

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier