PolicyWatch

Magnus Heunicke kritiseres for at misinformere Folketinget om vaccinesag

Da sundhedsministeren i marts i Folketingssalen skulle forklare, hvorfor dansk vaccinekandidat ikke har fået støtte, gav han forkerte oplysninger. Det vækker kritik fra flere partier.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) | Foto: Jens Dresling

Sundhedsminister Magnus Heunicke får nu kritik for at give Folketinget forkerte oplysninger om årsagen til den udeblevne aftale om støtte og køb af den danske AdaptVac-vaccine, da han i midten af marts skulle forklare sig i en forespørgselsdebat om vacciner.

Det skriver Dagbladet Information.

Ministeren blev spurgt, hvorfor Sundhedsministeriet ikke støttede Adapt-vaccinen sidste sommer, efter at Lægemiddelstyrelsen havde holdt møde med KU-forskerne bag. I sit svar henviste Magnus Heunicke til, at AdaptVac den 21. juli 2020 havde indgået en aftale med Bavarian Nordic, som ifølge ham "var i forhandlinger med EU".

"Og der er nogle regler, der hedder, at man kan ikke som regering gå ind og snyde ind foran de forhandlinger med EU," sagde han.

Men det er ifølge Sundhedsministeriet selv forkert. Ministeriet har over Information erkendt, at der ikke har været "egentlige juridiske hindringer i vejen" for en national aftale. Det skete efter, at EU-Kommissionen havde oplyst til Information, at et forbud mod sideløbende nationale forhandlinger "aldrig var tilfældet" for Bavarian Nordic.

På et opfølgende spørgsmål om sagen læste Magnus Heunicke direkte op fra rådgivning fra Lægemiddelstyrelsen, som som siden er blevet undsagt både af hans eget ministerium og af EU-Kommissionen.

Sundhedsministeren oplyste desuden Folketinget, at man i september bad om en "fornyet indstilling fra Lægemiddelstyrelsen".

"Den var, at der var ikke en anbefaling om at gå ind og lave støtte til den konkrete produktion," sagde han.

Men også den påstand er tvivlsom. Som Information skrev mandag, handlede anbefalingen i september ikke konkret om AdaptVac-vaccinen, men om EU’s indkøbsaftale. Og Lægemiddelstyrelsen oplyser selv til Information, at styrelsen dermed ikke har "frarådet (med-)finansiering af en national vaccine, herunder AdaptVac".

Ministerens misvisende oplysninger møder kritik fra flere partier.

"Det er jo beskæmmende, når vi som støtteparti har rejst diskussion om national vaccinestøtte for regeringen allerede i marts sidste år. Vi har hele tiden hørt, at man vender hver en sten, men det er jo helt åbenlyst, at det ikke er sket. Vi bliver ikke inddraget undervejs, og nu bliver vi affejet med fejlagtige svar. Det er da et politisk svigt," siger Enhedslistens coronaordfører Peder Hvelplund til Information.

Liselott Blixt, sundhedsordfører i Dansk Folkeparti, mener, at Magnus Heunicke har et "kæmpestort ansvar" i forløbet.

"Derfor er det dybt problematisk, at ministeren på den måde henholder sig til et forkert udsagn. Det bør han få rettet op på," siger hun til Information.

Sundhedsministeriet afviser, at Magnus Heunicke skulle have givet Folketinget forkerte oplysninger. I et skriftligt svar til Information oplyser ministeriet, at han "henviste til den rådgivning, som Sundhedsministeriet den 20. juli fik af Lægemiddelstyrelsen, og som på daværende tidspunkt dannede baggrund for Sundhedsministeriets beslutning om ikke at gå videre med en national aftale med AdaptVac".

Den udlægning er Peder Hvelplund "ikke enig i".

"Jeg mener, det var fejlagtige oplysninger, der blev givet. De oplysninger, der kom frem i debatten, var ikke i overensstemmelse med det forløb, der ser ud til at have været. Ministeren henviste rigtigt nok til rådgivningen fra Lægemiddelstyrelsen, men sagde jo ikke, at den var baseret på en misforståelse af EU-aftalen," siger han.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Information.)

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier