PolicyWatch

Efter SF-forslag: Minister drøfter gerne dagpenge i fremtiden

Peter Hummelgaard diskuterer gerne udhuling af dagpenge-satsen, men han peger ikke på hvornår.

Foto: Martin Sylvest

På et eller andet tidspunkt kommer regeringen til at drøfte dagpenge-systemet, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Men om det bliver i denne valgperiode, ved han ikke.

Det siger han 1. maj, efter at to af regeringens støttepartier SF og Enhedslisten dagen i gennem har talt for at styrke dagpenge-systemet.

SF har forslået at give 4000 kroner mere i dagpenge de første tre måneder, efter at en lønmodtager er blevet ledig.

Det skal dog være betinget af, at lønmodtageren i to ud af de seneste tre år har været i arbejde, samt været med i en a-kasse de seneste fire år.

Den højere sats skal lindre, at dagpengene de kommende år stiger mindre end lønudviklingen. Dermed bliver forskellen på løn og dagpenge større.

"Kort fortalt synes jeg, at coronakrisen har vist, at vi i forvejen har et meget stærkt dagpengesystem," siger Peter Hummelgaard.

"Men det er også rigtigt, at der i årene vi går ind i, vil ske en udhuling af satsen på baggrund af beslutninger, vi har truffet for lang tid siden."

"Med coronakrisen i baghovedet har vi en stor forpligtelse til at sikre, at vi har et stærkt dagpenge-system i fremtiden."

Han har dog for nuværende ikke svar på, hvornår det eventuelt skal drøftes med resten af Folketinget.

"Det er ikke noget, vi er gået til valg på. Derfor kan jeg ikke sige noget om tidsmæssigt, hvornår vi i givet fald vil sætte os ned og forsøge at kigge på den her problemstilling," siger Peter Hummelgaard.

"Den udhuling, som mange rigtigt peger på, er noget, der sker i de kommende år. Og vi er under coronakrisen blevet ekstra bevidst om, hvor kæmpe en styrke det er for Danmark, at vi har et dagpengesystem."

"Så jeg ser da klart for mig, at vi kommer til at diskutere det her. Men om det bliver nu, eller senere i valgperioden, eller om det bliver på den anden side af et valg, kan jeg ikke sige noget om."

Særligt et element komplicerer hurtig handling ifølge ministeren:

"Udfordringen er at finde finansiering," siger han.

Han siger dog, at han "grundlæggende" godt kan lide tanken om at give mere i dagpenge til de ledige, der i længere tid har haft et arbejde og været med i en a-kasse.

 

Cepos kritiserer dagpengeforslag fra SF: "Det vil gøre Danmark fattigere"

SF vil lade boligejere betale for højere dagpenge 

Mere fra PolicyWatch

Den frivillige ordning med suspenderede vacciner vakler

Ordningen, der skal gøre det muligt for danskerne frivilligt at vælge at lade sig vaccinere med en vaccine fra Astrazeneca eller Johnson & Johnson, vakler. Hvis en vejledning fra Sundhedsstyrelsen bliver ført ud i livet, kan ordningen blive for kompliceret at gennemføre, er vurderingen. Og er den overhovedet en god idé?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier