Flertal vil gøre omdiskuterede vacciner frivillige

To vacciner er taget ud af det officielle vaccinationsprogram, men flertal vil nu tilbyde dem alligevel.
Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714
Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714
af ritzau

Borgerne får mulighed for at vælge, om de vil have en vaccine mod covid-19 fra enten AstraZeneca eller Johnson & Johnson, selv om de er taget ud af det officielle vaccinationsprogram.

Det er et flertal i Folketinget nået til enighed om efter et møde mandag.

"Ordningen vil være en mulighed for et individuelt tilvalg til den enkelte borger, som ønsker sig en hurtigere vaccination, end man vil få i vaccinationsprogrammet," skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i en efterfølgende pressemeddelelse.

De to omtalte vacciner er ikke en del af massevaccinationsprogrammet, fordi der er en meget lille risiko for blodpropper for nogle befolkningsgrupper. I øjeblikket indgår vacciner fra Pfizer og Moderna i det officielle program.

Tilvalgsordningen skal træde i kraft i maj. Den vil indebære, at borgeren skal have en "individuel lægelig konsultation og ordination" forud for vaccinen for at være fuldt ud informeret.

"Vi skal tage det stille og roligt. Der er ikke noget, der skal forhastes igennem. Ingen skal føle sig presset. Det skal være en frivillig model for dem, der gerne vil," siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).

Det vil blive gratis for dem, der ønsker en vaccine, som ikke indgår i det officielle vaccinationsprogram. Der arbejdes på en model, hvor private vaccinationsklinikker kan stå for at stikke med AstraZeneca- og Johnson & Johnson-vaccinerne.

Mandag blev det officielt, at vaccinen fra Johnson & Johnson ikke bliver ikke del af det danske vaccinationsprogram.

Det betyder, at de sidste, der ønsker at blive vaccineret, vil blive det op til en måned senere end hidtil planlagt. Det er midt i august.

De Konservative afviser, at det er en overreaktion at hive vaccinen ud af det officielle vaccinationsprogram.

"Når man har et vaccinationsprogram, skal man også have befolkningen med. Høj tillid i befolkningen er også væsentlig for et vaccinationsprogram," siger sundhedsordfører Per Larsen (K).

Han er dog selv åben for et stik med vaccinen fra Johnson & Johnson, som modsat andre kun kræver ét stik.

"De bivirkninger, vi hører om, er en ud af en halv million, det er en meget begrænset risiko. Så jeg synes ikke, at der er noget til hinder for, at man bliver vaccineret med en vaccine fra Johnson & Johnson," siger Per Larsen.

Bag aftalen om en tilvalgsordning står Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, De Radikale, De Konservative, Liberal Alliance og Alternativet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også