PolicyWatch

Konservative og Enhedslisten vil have statslig jordfond

Både Konservative og Enhedslisten vil have en statslig jordfond, der kan forhandle landbrugsarealer med de danske landmænd. Socialdemokratiet og Venstre ser positivt på forslaget.

De Konservatives landbrugsordfører Per Larsen. | Foto: Jens Dresling

En statslig jordfond skal etableres, så flere landmænd er villige til at sælge deres lavbundsjorde i kampen mod klimaet.

Sådan lyder rationalet fra partierne Enhedslisten og Konservative, der begge ønsker en statslig jordfond, skriver Information.

"Tager man regeringens udspil til landbrugsforhandlingerne og ser samtidig på, hvad omlægning af EU’s landbrugsstøtte og pengene i råderummet kan muliggøre, så når vi ikke ret langt. Derfor må en statslig fond ind i billedet," siger Enhedslistens landbrugsordfører, Søren Egge Rasmussen, til mediet og henviser til Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, der nærmer sig opkøbet af ti gårde.

Konservatives landbrugsordfører Per Larsen pointerer også, at landmænd med en høj gæld kan få svært ved ud udtage deres lavbundsjorde af banken eller andre kreditorer.

En statslig jordfond kan derfor sikre, at der vil være arealer til rådighed gennem byttehandler, så pantværdien ikke udhules. Både Socialdemokratiet og Venstre er positive over for forslaget.

Som AgriWatch tidligere har beskrevet, har regeringen afsat 2,7 mia. kr. national finansiering til udtagning af landbrugsjord med de sidste to finanslove. Det svarer til ca. 20.000 hektar.

I det seneste landbrugsudspil fra regeringen skal 88.500 hektar lavbundsjorde og randarealer udtages, vådlægges eller braklægges.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier